Oldal kiválasztása

A NMHH elektronikus hírközléssel összefüggő 2012-es tevékenységéről és annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában Karas Monika azt mondta, a legfontosabb és sikeresen, probléma nélkül végrehajtott idei feladat a digitális átállás volt. Csaknem 150 ezer családhoz juttatták el díjmentesen a digitális vételi eszközöket.

Beszélt arról, hogy európai összehasonlításban kiemelkedő állami bevételt hozott a frekvenciahasználati jogosultságok idén szeptemberi meghosszabbítása. Kifejtette: Európában 2008 és 2013 között végrehajtott frekvenciaértékesítések bevételi átlagához képest a magyar hasznosításból befolyó 110 milliárd forintos összeg az európai benchmark adatok 68 milliárd forintos átlagához képest több mint 60 százalékkal több. Elmondta, a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbították meg.

Karas Monika beszámolt arról, hogy az NMHH hamarosan megkezdi a frekvenciaértékesítés második ütemét, ennek érdekében elindították „a még polcon lévő” mobilfrekvenciák pályázati eljárásának előkészítését, valamint idén októberben elindították a 450 MHz-es sáv pályáztatását is. Úgy értékelte, hogy ennek a sávnak a használatba adásával nem csak az állam bevételeit növelhetik, de új lendületet kaphat a digitális közszolgáltatások fejlesztése is.

Mint mondta, kiemelten fontosnak tartják a kiskorúak védelmét, melynek alapját egy új médiakultúra megteremtésében látják. 2012-ben rakták le az alapját a H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központnak, amely hamarosan megnyitja kapuját.

Úgy értékelte, az elmúlt három év tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az új médiaszabályozás, az új hatósági rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket és bizonyított. Véleménye szerint a jogszabályi környezet többek között hozzájárult a médiapiac kiegyensúlyozott, fenntartható működéséhez, a hírközlési szolgáltatók fejlődését biztosító piaci környezet megteremtéséhez.

Forrás: MTI