Oldal kiválasztása

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) november 30-i, őszi tanulmányi napján, amelyet a budapesti Szent Margit Gimnáziumban tartottak, elsőként Andok Mónika egyetemi tanár távolléte miatt Szikora József, a MAKÚSZ elnöke, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője beszélt az amerikai tulajdonú közösségi oldalakon tapasztalható, keresztényellenes cenzúráról a John Milton Projekt alapján.

Az amerikai John Milton Project 2011-es tanulmánya, amelyről a Magyar Kurír is hírt adott, az Apple, az iTunes App Store, a Google, a Facebook, a MySpace, a Twitter és más oldalak gyakorlatát vizsgálta. Az eredmény: A Twitter kivételével valamennyi közösségi oldal aktívan cenzúrázza a keresztény véleményeket: a Google nem hajlandó abortuszellenes hirdetéseket közzé tenni, a Facebook együttműködik a melegek jogvédő csoportjaival, és minden, offenzívnek tartott, bejelentett, homoszexualitást vagy melegházasságot kritizáló tartalmat, megosztást eltávolít.

Ezután Szaniszló Krisztián jogász tartott előadást az emberi jogok alapjairól, történetéről és a szólásszabadság magyar szabályozásáról.

Végül átadták a Sinkó Ferenc-díjat, amelyet idén Paár Tamásnak, a Képmás munkatársának, a Kultúra és Kritika (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Esztétika Tanszékének kritikai portálja) szerkesztőjének ítéltek oda irodalmi kritikáiért, recenzióiért. Ő fordította egyébként Richard Swinburne magyarul nemrég megjelent könyvét, az Isten volt-e Jézus?-t, amelyről márciusban közöltünk interjút Mezei Balázs filozófussal, a PPKE BTK professzorával, a kötet gondozójával.

A díjat a pályakezdő újságírói tevékenység elismeréséül alapította a szövetség. Célja a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése az írott és elektronikus sajtóban. A díjat évente ítélik oda egy olyan újságírónak, aki országos, regionális, kisközösségi rádió, televízió, illetve az írott sajtó vagy internetes lap munkatársa; munkásságával pedig tanúbizonyságot tett a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviseli.

SzG/Magyar Kurír