Oldal kiválasztása

A 2014. februártól decemberig tartó tanév hallgatói havonta egyszer, háromnapos foglalkozáson vesznek részt (szerda-péntek), amely elméleti előadásokból, dramaturgiai- és műhelygyakorlatokból áll. A műhelymunka során a részvevők filmterveinek részletes kidolgozására, a forgatás előkészítésére, a felvett és összeállított anyagok elemzésére kerül sor. Az oktatás költségeit a Dunaversitas Egyesület biztosítja. Támogatók: Duna Televízióért Alapítvány, Duna Televízió, MTVA, filmszakmai és művészeti alapítványok.

Fő tantárgyak: A filmnyelv alapjai, Mozgókép-elemzés, Dramaturgiai ismeretek, A kép és a hang kifejező eszközei, Filmtörténeti ismeretek. A Mesterkurzuson a filmes szakma rangos képviselői – filmrendezők, operatőrök, filmesztéták, hangmérnökök, fotóművészek, televíziós szerkesztők – oktatnak. A vezető tanárok nagy filmpedagógiai tapasztalattal rendelkező rendezők, operatőrök: dr. Buglya Sándor Balázs Béla díjas, a Sapientia Egyetem tanára, dr. Horváth Z. Gergely Balázs Béla díjas, Érdemes művész, a Pázmány Péter Egyetem tanára, Lugossy László Balázs Béla díjas, Érdemes művész, a Duna Televízió egykori alelnöke.

Jelentkezni 2014. január 31-ig lehet e-mailben: dunaversitas@gmail.com

A jelentkező küldje el szakmai életrajzát, valamint egy 15-20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható filmtervet, legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben. A felvételi vizsga helyéről és időpontjáról írásban értesítjük a jelentkezőket. A felvett hallgatók térítésmentesen vehetnek részt a képzésen. A Mesterkurzust sikeresen elvégzők oklevelet kapnak, ennek feltétele az előadások rendszeres látogatása és a közös munkában való aktív részvétel.

A filmterv címe: „Hétköznapi történet”

A pályázó a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyes, megtapasztalt élményét válassza témának. Törekedjen arra, hogy filmterve elbeszélhető történet formáját öltse, figyelembe véve, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből. A mű gerincét a nézők számára átélhető, szituatív jelenetek sora adja.

A kurzus céljainak gyújtópontjában a Kárpát-medence mozgóképi felfedezése áll. Határainkon innen és túl azokat az emberi történeteket kívánjuk összegyűjteni és alkotó módon feldolgozni, amelyek az elmúlt két évtized változó és változatlan társadalmi jelenségeit tükrözik.

DUNAVERSITAS EGYESÜLET
Sára Sándor elnök
Kossuth-díjas, a Duna Televízió volt elnöke, a Magyar Mozgókép Mestere