Oldal kiválasztása

A második helyezett Simonyi Balázs Lábon kihordott álom című sorozata nyerte. A sorozat maratonistákat ábrázol, célba érkezésünk utáni pihenőjük közben. Harmadik díjat Balogh Zoltán A Lunik 9 gyermekei című fekete-fehér sorozatával nyerte, mely a kassai panelrengeteg szegénységében felnövő generációk kilátástalan sorsát mutatja be.

A beérkezett pályaművekből a díjazott alkotások mellett a szakmai zsűri további 11 alkotó művét válogatta a Millenáris Parkban nyílt szabadtéri kiállítás anyagába, mely egy hónapon át látogatható.

A kiállításon szerepel Oláh Gergely Máté: Legfőbb ideje hogy… című alkotása; Gáti György: Angyal Mexikóban; Dér Asia: Utolsó vacsora; Vancsó Zoltán: Remény az újban; Hegyháti Réka: Kármen; Szabó Márta: Kilátások; Bielik István: Kijev; A véget nem érő pokol; Erdélyi Gábor: Ablakok, Hinta; Stiller Ákos: Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit, Bódvalenke – A freskófalu kitörése; Hajdú D. András: A postás, aki a cigánysorra kérte magát, Nyíregyháza – Zürich expressz; Walton Eszter: Ciszterci nővérek érdi kolostora; Benedek Zsolt: Börtönmisszió és Szabó Dorka: félálomban – című képeik és sorozataik.

A közönségszavazást Frigyesy Ágnes: Szeretet-ösvényén Csaba testvérrel című sorozata nyerte.

A MAKÚSZ fotópályázatának Fővédnöke: P. Vértesaljai László SJ, jezsuita szerzetes, a zsűri tagjai voltak: Ajpek Orsolya fotóriporter/képszerkesztő, Tóth József Füles fényképész, Szűcs Tibor, a Kisképző igazgatója, Cséka György esztéta, kritikus. A zsűri elnöke Haris László fotóművész volt.

Főtámogató: Magyar Művészeti Akadémia

A pályázaton nevezett képek, valamint a kiállítás teljes anyaga megtekinthető a www.makusz.hu/fotopalyazat oldalon.

1. díj:
Hajdú D. András: Álom és valóság

Ünnepnap ha az étel nem a szeméttelepről kerül Rohit tányérjára. Az öt gyermeket egyedül nevelő édesanya Gáspár Kati egy mindösszesen 6 négyzetméteres kalyibában él immáron hatodik éve a romániai Nagybányán. A város bontásra ítélte a városrészt ahol meghúzták magukat, így bármikor utcára kerülhetnek.

2. díj:
Simonyi Balázs: Lábon kihordott álom

Évente tízezrek próbálkoznak meg teljesíteni a kihívást jelentő maratoni távot. A 42 km sok holtponttal, lelki-mentális stresszel, szenvedéssel jár. A célba érők a fáradtságtól gyakran azonnal örömittas álomba merülnek, és boldogan, kicsit más emberként ébrednek. A hit és kitartás csodája ez.

3. díj:
Balogh Zoltán: A Lunik 9 gyermekei

A 80-as években kezdték ide telepíteni Kassa belvárosából a romákat,mára a Lunik IX Europa legnagyobb gettója lett ahol több mint 6000 roma, szlovák és magyar él szegénységben. Az itt lakók több mint fele gyermek,akik az elemi iskoláig sem jutnak el. Milyen jövő vár rájuk Európa Kulturális Fővárosában?