Oldal kiválasztása

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Magyar Polgári Média Egyesület és a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége képviselői 2005-ben hozták létre a Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítványt, melynek legfőbb feladata a polgári értékek és a konzervatív, nemzeti hagyományok ápolása. Az alapítvány minden év elején Mikszáth Kálmán-díjjal ismeri el az erre méltónak bizonyult újságírók munkásságát.

Csütörtökön Fábián Gyula, az alapítvány elnöke és Hámori József akadémikus professzor elnökségi tag adták át a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában az idei elismeréseket.

A Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Csermely Péter két díjazott érdemeit is méltatta. Elsőként Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet szerkesztője vette át az elismerést. Laudációjában Csermely Péter leszögezte, a díj ezúttal is a legjobb helyre került. Tóth Szabolcs Töhötöm a belpolitikai rovat után majd másfél évtizedig a Magyar Nemzet Magazin sikereiért dolgozott. Jelenleg az MNO.hu munkájában vesz részt. Újságírói tevékenysége mellett megírta a szakma bibliáját – tette hozzá Csermely Péter. Az Első leütés – Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek című könyvét a jelentősebb médiaiskolák ma már tankönyvként használják, a rutinos újságírók is haszonnal forgathatják.

Később Csermely Péter méltatta Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjének érdemeit is, akivel együtt vezetik a Hír TV P8 című politikai vitaműsorát. Véleménye szerint Gajdics Ottó szakmai munkáját következetes, kíméletlen, de mindig korrekt, a tényeket tiszteletben tartó őszinteség jellemzi.

Sályi Andrást, a Magyar Katolikus Rádió Közéleti Szerkesztőségnek munkatársát Szikora József, a rádió főszerkesztője tömören így jellemezte: „polgári értékelvű újságírói és szerkesztői ideál.” Magas szakmai színvonalon készíti műsorait, riportjait, felkészültsége révén egyenrangú beszélgetőpartner bármely riportalanyának, „legyen az atomfizikus, társadalomtudós vagy püspök” – tette hozzá.

Kisberk Szabolcs, a Hír TV munkatársaként lerázhatatlan kitartással és kiemelkedő szakmai bátorsággal dolgozik a törvénytelenségek, visszaélések leleplezésén – mondta kollégájáról Rákóczi Péter, a Hír TV főszerkesztője. A díjazott újságírót, aki korábban lapunknál is dolgozott, a rá irányzott gumilövedékek sem tudták elijeszteni attól, hogy a 2007-es események sűrűjéből tudósítson, és azóta is a legrázósabb ügyek nyomába veti magát.

„Bódis András neve egyet jelent a magyarországi tényfeltáró újságírással” – jelentette ki Mikszáth-díjas kollégájáról Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese. Szakmailag maximalistának, emberileg pedig megvesztegethetetlennek tartja kollégáját, aki minden körülmények között ragaszkodik a tárgyilagossághoz, mivel a „tények gyakran radikálisabbak bármilyen publicisztikánál.”

Forrás: mno.hu