Oldal kiválasztása

Spányi Antal rövid áttekintést adott indulásuk, fennállásuk fontos állomásairól. Kiemelte a rádió mint a jó hír hangja elkötelezettségét. „A rádió küldetése a preevangelizáció – fogalmazott Spányi Antal – ami azt jelenti, hogy találkozási lehetőséget teremt a katolikus értékek alakította megatartásformákkal, melyek felkészítenek az evangélium befogadására.” Spányi Antal így fogalmazta meg a rádió célkitűzését: Nem hitvallási cikkelyekbe, hanem élettörténetekbe foglalva kell elvinnünk az örömhírt az emberekhez.

Szikora József a kezdetekre visszaemlékezve kiemelte, a pünkösd, a megértés ünnepe előrevetítette az új médium feladatát: az Egyház tanítását befogadhatóan kell közvetítenie. Elmondta, műsorfelépítésük a műfaji hagyományokat követi, így vannak magazin- és riportműsorok, hír- és információs programok, nyelvművelő műsorok és irodalmi adaptációk is a rádióban. Meghallják ugyanakkor a kor szavát, és létrehoznak új típusú műsorokat. Ezek közül kiemelte reggeli beszélgetős, zenei betétekkel összeállított magazinjukat.

Radetzky András a jövő feladatairól szólva a pályázati gyakorlat folytatását emelte ki. Konkrét kiírást még nem látnak, de keresik a bővülés lehetőségét a számukra fontos területeken, így a Dél-Alföldön és Kelet-Magyarországon. „Jó eséllyel indulunk, mert az, amit nyújtani tudunk, értékes és vonzó” – fejezte ki reményét a sajtótájékoztatón a vezérigazgató-helyettes.

A Magyar Katolikus Rádió tizedik születésnapja alkalmából június 10-én a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros mutat be hálaadó szentmisét, 12-én pedig kulturális műsorral ünnepelnek a Duna Palotában. A bazilikában bemutatott szentmisén közreműködnek a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus Varga László vezényletével és Bednarik Anasztázia orgonaművész. A szentmisét a katolikus rádió élőben közvetíti.

Felvételről, de szintén eljut a rádióhallgatókhoz a Duna Palotában megrendezendő ünnepi műsor, amelyen a Magyar Katolikus Rádió kamarazenekara mellett fellépnek Dunai Tamás, Blaskó Péter és Mikó István színművészek, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei.

Jó hírük van – 10 éves a Magyar Katolikus Rádió

A tömegigények kielégítésére létrehozott produkciók csalódást okoznak. Az embereknek szükségük van arra, hogy ne pusztán édes limonádéval itatgassuk őket, tiszta vizet kívánnak, ami a szomjat valóban oltja. Ebben a kérdésben nem szabad engedni – hangsúlyozta a Magyar Kurírral folytatott beszélgetésben Spányi Antal, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója.

Forrás: Magyar Kurír