Oldal kiválasztása

Az immár 3. alkalommal megrendezett diákfilmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg.

A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció szakköre (AVK) vállalta. A versenyfelhívásra a május 5-i határidőig 13 katolikus, 5 református, 5 evangélikus és egy ökumenikus iskolából összesen 34 film érkezett.

Hattagú előzsűri (felekezetenként két-két fő) értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a május 31-i döntőbe jutott 19 film listája.

A döntő programjában a filmek blokkonkénti vetítését a számos érdeklődő előtt a zsűri értékelése követte. A zsűri olyan szakemberekből állt, akik a filmkészítésben és a filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, a MAKÚSZ tagja, Tari János dr. operatőr-filmrendező, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, és Nagy Dénes filmrendező.

A szemle kiemelt témájában: „Van egy álmom” (Martin Luther King, 1963) – Amitől szebb lehetne a világ – kategóriában a fődíjat a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium Film- és Animáció szakkörének filmje, a Diptichon kapta.

Első díjat kapott Dózsa Endrének, az esztergomi Ferences Gimnázium 10. osztályos diákjának Álomvándor c. alkotása, 2. díjas lett a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola Média Klubja.

A MAKÚSZ különdíját a Budapesti Piarista Gimnázium diákjainak (Keller-Deák Kristóf, Makk Gergely, Simonek Péter) Elvágyódva innen c. filmje kapta.

A szabadon választott kategóriában első díjas a Patrona Hungariae Gimnázium filmes csapatának Palackopera c. alkotása lett, második díjat kapott a miskolci Balázs Győző Református Líceum illetve a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákjainak egy-egy filmje. Ebben a kategóriában harmadik díjat három alkotócsoport kapott: a pápai református, a pannonhalmi bencés és a budapesti piarista gimnázium diákjai.

Különdíjakat és dicséreteket is adott ki a zsűri, így végül a versenyről üres kézzel senki sem távozott. A dicséretekhez könyvutalványok jártak, díjként pedig fényképezőgép, videokamerák, állványok, videolámpák és külső merevlemezek kerültek kiosztásra, összesen több mint 550.000 Ft értékben.

A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán, ahol fényképes beszámoló is elérhető az eseményről.

Forrás: okudiakfilm.hu