Oldal kiválasztása

Kiemelte: a hatóság már tárgyal az oktatási kormányzattal arról, hogy a médiaértés nagyobb hangsúllyal szerepelhessen a tantervben is. – A májusban megnyitott Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központot óriási érdeklődés övezi, nemcsak folyamatos telt házról számolhatok be, de a kezdeményezés annyira sikeres, hogy ősszel nemzetközi bemutatót is tartanunk kell – számolt be az elnök, hozzátéve: a hatóság monitoringrendszere ugyancsak európai hírû, sõt több ország már át is vette a magyar modellt.

– Díszvendégként vesz részt hazánk augusztusban a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Mit kell tudni a rendezvényről és a magyar delegációról?

– Kétévente rendezik meg ezt a fesztivált, amely a világ egyik nagy, jegyzett animációs filmversenye. A magyar delegációt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részéről én fogom vezetni. A fő szervező, Kinosita Szajoko régi álma volt, hogy Magyarország díszvendég legyen a rendezvényen, ami most azért is nagyon aktuális, mert idén százéves a magyar animáció. Hatalmas megtiszteltetés, hogy – a fesztivál harmincéves fennállása alatt eddig csak négy európai országot hívtak meg – a régióból Magyarország az első, amelyik díszvendég lehet.

– Milyen magyar eredményekre számítanak?
– Nagy örömünkre szolgált, hogy három magyar alkotás is bekerült a versenybe, hiszen harmincnyolcszoros volt a túljelentkezés, rengeteg film pályázott. Tudni kell, hogy a zsűri az előválogatáskor nem tudta, hogy az egyes műveknek ki az alkotója, kizárólag a filmek minősége alapján döntöttek. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy indulóink elsősorban fiatalok, az egyik versenymű például Bucsi Réka filmje, aki most végez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), ez volt a vizsgafilmje. Nagyon reméljük, hogy jó helyezést fognak elérni a versenyzőink, de fontos azt is megemlíteni, hogy a díszvendég státusnak köszönhetően a versenyprogramon kívül tematikus vetítések során is lehetőségünk lesz országimázs-bemutatásra

– Mi az NMHH szerepe mindebben?

– Mi fogjuk össze, koordináljuk szakmailag a magyar részvételt, hiszen a Médiatanács működteti a Magyar médiamecenatúra programot, amely különböző pályázati úton elnyerhető támogatásokat kínál az alkotóknak. Hirosimában több mint 250 magyar filmet fognak bemutatni, és 30 fős szakmai, rendezőkből és animációs szakemberekből álló delegációt állítottunk össze a szakmával közösen. Megszerveztük a kísérő szakmai és Magyarországot bemutató rendezvényeket is, valamint a kinti társhatóságokkal is párbeszédet kezdeményeztem. A szervezésben részt vesz még az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Turizmus Zrt., a MOME és a Magyar Művészeti Akadémia is.

– Mennyi támogatást osztott szét eddig a Médiatanács?

– Összesen négyszáz film kapott támogatást, közel hárommilliárd forint értékben, 2011 óta. Ezt persze nem csak filmművészeti alkotások kapták, hiszen elég széles körű a támogatási bázis, sokféle pályázat van, például műszaki vagy tévé-rádió műsorok által elnyerhető. Viszont egyedül az általunk működtetett Magyar médiamecenatúra program támogat olyan kategóriákat, mint a dokumentumfilmek, rövidfilmek, animációs filmek. Ősszel terveink szerint egy filmfesztiválon bemutatót láthatnak a nézők ezekből az alkotásokból

A teljes interjút a keddi Magyar Nemzetben olvashatja.