Oldal kiválasztása

Személyes példaképekre van szükségünk – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki hétfőn Budapesten állami kitüntetéseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A kitüntetetteket méltatva Balog Zoltán hangsúlyozta: ők Magyarország „hozzáadott értéke”, az az emberi plusz, amely képes pótolni a hiányzó nyersanyagot, tőkét, infrastruktúrát, nemzetközi szövetségeseket, vagy megsokszorozni azok hatékonyságát.

„Ha hiszünk abban, amit csinálunk, akkor magunkkal tudunk ragadni mást is, közösséget építünk” – mondta a miniszter, aki a példaképek, illetve a saját vezetőinkbe vetett bizalom fontosságáról is beszélt, a kitüntetetteket Szent István hétköznapi örököseinek nevezve.

A Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen több mint százan – köztük művészek, tanárok, orvosok, sportolók, tudósok, újságírók – vehették át a Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztjeit, valamint Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszteket.

Magas színvonalú munkájáért az ünnepségen a média képviselői közül Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Osztovits Ágnes újságíró, a Heti Válasz főmunkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Átadták a Külhoni Magyarságért Díjat is

Tizenegy szervezet képviselője, illetve személyiség vehette át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól kedden Budapesten, a Parlamentben. Semjén Zsolt a díjról azt mondta: az annak az elismerése és köszönete, hogy a kitüntetettek megőrzik és továbbépítik sajátosságaikat és ezzel az egyetemes magyarságot őrzik meg.

Potápi Árpád János beszédében azt mondta: 2011 óta minden évben olyan személyeknek illetve szervezeteknek adják át az elismerést, akik a Szent István-i örökség továbbörökítői, akik a határokon túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági életben kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Az idén megkapta az elismerést az idén 70 éves Magyar Szó napilap. A méltatás során elhangzott: 1955-től a világ legjobb magyar nyelvű napilapjaként tekintettek rá, számított mit ír a Magyar Szó. Az újság felemelte szavát a délszláv háború esztelensége, a kényszermozgósítások, a kisebbségi jogok durva megsértése, csorbítása ellen.

Szintén a díjazottak közt szerepel a Kárpátalja hetilap. A jelenleg 110 településre eljutó újságot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapította, amely fontosnak tartja a magyar lakosság objektív tájékoztatását.

Forrás: MTI