Oldal kiválasztása

A parlamentnek kedden benyújtott adócsomag-javaslat szerint jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az előterjesztés szerint az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz. A Fidesz-frakció szerint a tervezett „internetadó” megfizetésénél is meg kellene határozni egy felső korlátot.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI szerdai megkeresésére adott válaszában felidézte: a távközlési adót két évvel ezelőtt vezette be az Országgyűlés, „az adó egyike a nagyvállalatokra kivetett szektorális adóknak, mert az adót nem az előfizetők, hanem a szolgáltató cégek fizetik”.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja most is ragaszkodik ahhoz – folytatta –, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltató cégek fizessék, ezért módosításokat fognak javasolni a benyújtott adótörvény-javaslathoz. Jelezte továbbá, hogy célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel”.

A képviselőcsoport kérte a kormányt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamenti vita megkezdése előtt egyeztessen a szolgáltató cégekkel az adófizetési felső korlát bevezetéséről – közölte Rogán Antal. A politikus hangsúlyozta: „Szigorú intézkedéseket javaslunk, hogy a távközlési adót nem üzleti célú előfizetőkre semmilyen formában ne lehessen áthárítani. A magánszemélyek előfizetéseire jutó adót a távközlési szolgáltatóknak a saját profitjuk terhére kell megfizetni.”

Egy más témában tartott esti sajtótájékoztatón az internetadóval kapcsolatos kérdésre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a miniszterelnök arra utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy egyeztessen az internetszolgáltató cégek vezetőivel a kérdésről. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ilyen szociális adottságú országban mindenki számára olcsón kellene biztosítani a széles sávú internetet.

Felesleges, átgondolatlan és rossz az internetadó, ezért a javaslat visszavonását kéri a kormánytól az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Szerintük a tervezett új közteher tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, és az internet-előfizetések díjának növekedéséhez vezet.

Forrás: MTI, MNO