Oldal kiválasztása

Orbán Viktor szerint internetadóról sosem volt szó. – Magyarországon a távközlést adóztatjuk, adótechnikai természetű módosítást javasoltunk, hogy kövesse az adórendszer az élet valóságos mozgását. Ezt a szolgáltatóknak kell fizetni, akik már tiltakoznak, ugyanis nem tudják áthárítani majd a fogyasztókra. Ez nem internetadó, hanem a távközlési adó kiterjesztése. A távközlési adó kiterjesztésével kapcsolatban félelmeket előhívó képzet jött létre, ez nehézzé teszi az erről való párbeszédet – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mint elmondta, helyre kell állítani az ésszerű vita alapjait, ezt egész egyszerűen nem lehet bevezetni ebben a helyzetben. „Nincs meg a közös alap, így nem szabad bevezetni. Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem velük közösen. Ha az embereknek ez nem teszik, ésszerűtlennek tartják, nem lehet megvalósítani. Ez az adó ebben a formában nem vezethető be.”

Kijelentette: az internetadót módosítani kell, vissza kell vonni, az ünnepek után, január közepétől nemzeti konzultáció lesz az internetről, aminek a vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható. Ennek fő témái az internetszabályozás és az internet pénzügyi kérdései lesznek. „Választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe.”

– Korábban kötöttünk egy megállapodást a nagy szolgáltatókkal, hogy legkésőbb 2020-ra minden lakásban elérhető lesz a széles sávú internet, Magyarország korszerűsítésének fontos kérdése a digitalizáció – jegyezte meg. „Több száz milliárd forintot fogunk elkölteni az internet fejlesztésére Magyarországon, hogy mindenkihez eljusson.”

A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) örömmel fogadta a miniszterelnök pénteki bejelentését, miszerint nem kerül sor az internetadó bevezetésére, a távközlési adó kiterjesztésére – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. A HÉT közölte azt is, hogy továbbra is nyitott minden, az iparág jövőjéről szóló egyeztetésre.

Ismert, a kormány gigabyte-onként 150 forint internetadó kivetését tervezte. A közteher felső határa lakossági előfizetések esetén 700, míg céges szerződéseknél 5000 forint lett volna, amelyet a szolgáltatók lettek volna kötelesek megfizetni.

Az internetadó terve ellen kedden már a második tüntetés szerveződött a fővárosban, de vidéki városokban is tiltakoztak. Mint az a Magyar Nemzet összeállításából is kiderült, az iparági kis- és középvállalkozásokat egyenesen életveszélyes helyzetbe hozhatta volna az új teher.

Forrás: MTI, MNO