Oldal kiválasztása

1,23 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a helyi és körzeti rádiók és televíziók működési költségeinek és műsorainak támogatására, valamint 1,92 milliárd forint a független filmek készítésére.

A filmes támogatások között új elem a történelmi dokumentumfilmek készítésére vonatkozó, 130 millió forintos keretösszegű pályázat, amelynek nyertesei legfeljebb 30 millió forintot kaphatnak egész estés dokumentumfilmek készítésére.

A médiatanács jövőre is meghirdeti a már jól ismert pályázatát a „nem egész estés” filmekre: az ismeretterjesztő alkotások terveit váró Kollányi Ágoston-pályázatra 250 millió forintot, a dokumentumfilmek készítését ösztönző Ember Judit-pályázatra 330 millió forintot különítettek el.

A televíziós játékfilmek készítésére a Fehér György-pályázaton 600 millió forint, forgatókönyvek írására az Egri Lajos-pályázaton 10 millió forint, a kísérleti és kisjátékfilmekre a Huszárik Zoltán-pályázaton 75 millió forint áll rendelkezésre.

Animációs alkotásokra a Macskássy Gyula-pályázaton 180 millió forint, a Magyar Média Mecenatúra programban korábban már támogatott animációs filmek további epizódjainak elkészítésére a Dargay Attila-pályázaton 250 millió forintra lehet pályázni.

A tavaly először meghirdetett, a rádiós hangjátékok készítését célzó Cserés Miklós-pályázat büdzséje 50 millió forint.

Folytatódik az online videók létrehozását ösztönző Neumann János-pályázat 25 millió forintos keretösszeggel, ennek ötöde a határon túli pályázók számára lesz elkülönítve, és 20 millió forint jut a váratlanul bekövetkező fontos vagy érdekes eseményekről készülő filmek gyors támogatására az Escher Károly-pályázatban.

A közlemény szerint a közösségi médiaszolgáltatók jövő évi működési és üzemeltetési kiadásainak ellentételezésére már idén novembertől megpályázható 400 millió forintos keret áll rendelkezésre, műszaki fejlesztéseikre jövő májustól 110 millió forintos keretre lehet pályázni. A helyi és körzeti televíziók műsorainak gyártására szóló támogatásra áprilistól 420 millió forint, a helyi és körzeti rádiók számára erre a célra márciustól 300 millió forint használható fel.

Forrás: MTI