Oldal kiválasztása

A médiatanács ez évi utolsó ülésén a közönség érdekeinek védelmét és az átlátható piaci viszonyok teljesülését szem előtt tartva számos médiatörvényi előírás megsértése kapcsán hozott határozatot – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-vel hétfőn.

Új formai szabályokat tartalmazó felhívások jelentek meg az NMHH Médiatanácsának honlapján és hirdetményi úton a 116 ezer fős vételkörzetű Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására. Szintén lehet pályázni 60 ezer fős vételkörzetű Szekszárd 102,5 MHz-re és a 30 ezer fős vételkörzetű Orosháza 88,6 MHz frekvenciára. Az ajánlatokat az első két felhívásra a megjelentetéstől számított 45. napon, az orosházira a 32. napon lehet majd benyújtani.

Idei utolsó ülésén a médiatanács döntött arról is, hogy hatósági eljárásokat indít az M1 november 8-ai Híradójában elhangzott, egy államadósság-osztályzatról szóló hírhez fűzött műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízió nonprofit Zrt-vel szemben, a médiatörvény ugyanis rögzíti a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát. A konkrét esetben a híradó műsorvezetője utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte nem megfelelően számolnak be bizonyos eseményekről.

A médiatanács ezen túlmenően burkolt reklám miatt összesen 160 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Mokka című műsor két adása miatt, ahol egy idősotthon, illetve egy hotel által támogatott műsorrészben kizárólag a szponzorcég szolgáltatását mutatták be.

A testület bírságokat szabott ki amiatt, hogy a hatósági ellenőrzések során több alkalommal is regisztrálták a reklámok megengedett hangerejének túllépését. Az ATV jogsértései miatt 180 ezer forint, az RTL Klub szabályszegései miatt 120 ezer forint, a TV2-n a vizsgálatban észlelt túl hangos reklámjai miatt 700 ezer forint megfizetésére kötelezte a médiatanács a médiaszolgáltatókat.

Beszámolt a médiatanács

Elfogadta múlt héten a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának 2013-as tevékenységéről szóló beszámolóját is; a testület tavaly 54 rádiós pályázati eljárást zárt le, hét helyi televízió digitális átállását támogatta 312 millió forinttal. A testület a kiegyensúlyozott tájékoztatás megsértése ügyében 34 esetben járt el, ebből 15 a TV2-t, 11 az RTL Klubot, négy pedig az ATV-t érintette. A hatóság Magyar Média Mecenatúra programján keresztül 119 független filmes összesen 1,2 milliárd forintnyi támogatást kapott; helyi és közösségi rádiók, televíziók összesen 1,3 milliárd forintban részesültek. Számos pályázatára határon túli magyar alkotók is jelentkezhetnek; a dokumentum szólt a médiatanács működési kiadásairól is.

Forrás: MTI