Oldal kiválasztása

Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejön a Petőfi TV, és júliusban indul az M4 Sport csatorna – írták a Híradó.hu-n közzétett közleményben.

Az eddig vegyes műsortartalmat sugárzó M1 teljes kínálatában megújul. A továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazinműsorokat sugároz. Az alkotóknak tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát – írták. A megújuló híradók mellett többek között napi tőzsdei, gazdasági, agrár, innovációs és kulturális híradók készülnek, dramaturgiájuk pedig a BBC által már sikeresen alkalmazott formátumokra épül majd. Újdonságként említették, hogy az M1 éjszakai adásának zárásaként egy új, angol nyelvű híradó is jelentkezik majd.

Megújul, valamint – Kárpát-medencei és európai tartalommal – jelentősen bővül az időjárás-jelentés, emellett részletes és állandóan frissülő országos közlekedési jelentéseket tesznek közzé. Új, napi és heti magazinműsorok is adásba kerülnek majd: a bel- és gazdaságpolitika mellett lesz világpolitikai, európai uniós, Kárpát-medencei, oktatási, egészségügyi, agrár-, kis- és középvállalkozói, turisztikai, fogyasztóvédelmi, környezet- és klímavédelmi, technológiai és innovációs, egyházi, valamint a fogyatékkal élőknek szóló magazin is. Közölték, hogy a divat és az autós-motoros világ is önálló magazint kap.

A három vezérigazgató közleménye megemlítette: azzal, hogy a digitális átállás révén mindenki számára fogható Magyarországon – az M1-hez hasonlóan – a Duna TV adása, megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV – amelyet korábban Európa legjobb kulturális televíziójává is választottak – a továbbiakban nemzeti főadóként tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, valamint társadalmi és nézői elvárásoknak. Ennek megfelelően a Duna TV a hazai nézők mellett az egész Kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni. Így még szélesebb közönség számára lesznek elérhetők a vallási és egyházi tartalmak, illetve a kisebbségi, esélyegyenlőségi műsorok is. A tájékoztatás szerint a közszolgálati tartalom mellett a Duna TV adásai közt megtalálhatók lesznek a közönség által kedvelt szórakoztató műsorok is. Itt lesz látható többek között a Magyarország, szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion és a Fapad című sorozat, valamint a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot, illetve Bábel is.

A közlemény szerint az M4 Sport csatorna indulásáig a kiemelkedő hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók, így a labdarúgás, a kézilabda, az autós sport és más események szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvenc műsoraikról.

Megemlítik: a megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók, azaz az MTV Zrt. és Duna TV Zrt. látják el a jogszabály által elrendelt átalakulásuk lezárultáig. Ezt követően a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át. A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja, amely az előállításhoz elegendő forrásnak tartja költségvetését, így kiegészítő források bevonását nem látja indokoltnak – jegyezték meg. Emellett jelezték azt is, hogy az MTVA idén az M1 tartalmaihoz igazodóan meg kívánja újítani okostelefonos alkalmazásait és webes felületeit is.

Forrás: MTI