Oldal kiválasztása

A nagydíjat elnyerő fotós a szerb határon át Magyarországra érkező szír, afgán, koszovói menekültekről készítette az Úton Európában című díjnyertes riportot. Ő lett a legjobb teljesítményt nyújtó harminc év alatti fotós is. A legjobb emberközpontú dokumentarista fényképért odaítélt André Kertész-nagydíjat Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa kapta Egy hajléktalan karácsonya című képriportjáért.

A legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotóriportere nyerte Netadótüntetés című képével, a képriportsorozat kategóriában a zsűri Csudai Sándort (Magyar Hírlap) sorolta az első helyre. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat a szabadúszó Hajdú D. András érdemelte ki a Miskolc romák lakta negyedében készített riportjáért. A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila (MTVA/MTI) lett. Az emberábrázolás-portré egyedi kategóriájában Veres Viktor (Mediaworks Kiadó, Nemzeti Sport, Népszabadság) végzett az első helyen, a sorozatok között Bőde János (Index) anyagát találta a legjobbnak a zsűri.

A művészet-műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel elnevezésű egyedi kategóriát a Nemzeti Színház munkatársa, Eöri Szabó Zsolt nyerte meg, a sorozatok között a szabadúszó Hartyányi Norbert képei nyertek. A sportkategória egyedi képei közül Süveg Áron munkáját, a sorozatok között Mohai Balázs (MTVA/MTI) anyagát találta a legjobbnak a zsűri. A természet és tudomány kategóriájában az egyedi és a sorozatképek között is Máté Bence (Bence Máté Photography, HidePhotography Inc.) fotói nyertek. A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategóriájában Stiller Ákos (HVG) végzett az első helyen, a sorozatok között Hajdú D. András anyaga lett a legjobb. A bulvár, humor egyedi és sorozat kategóriájában a zsűri megosztott első díjat adott a Népszabadságnál dolgozó Teknös Miklósnak és a szabadúszó M. Schmidt Jánosnak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter-szakosztálya által közzétett kiírásra 243 fotográfus 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel nevezett.

Forrás: MNO/Kultúrgrund