Oldal kiválasztása

„Az ellenforradalom nem ellentétes előjelű forradalom, hanem a forradalom ellentéte” (Joseph de Maistre filozófus, vagy ellenforradalmár?)

Csak történelmi ereklye az ellenforradalom, vagy mi is az egyáltalán? Igaza van-e Biszku Bélának, amikor ’56-ot ellenforradalomnak nevezi? Miért tekintenek egyes amerikai konzervatívok pozitív személyiségként Metternichre? Reakciós-e az ellenforradalmár, fontolva haladó, vagy vissza akarja forgatni az idő kerekét? Mitől forradalom a forradalom, mi a forradalom lélektana? És az ellenforradalomé? Vannak-e ma sötétben bujkáló ellenforradalmárok?

Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgetünk Nyirkos Tamással, a PPKE BTK filozófia tanárával, akinek nemrég jelent meg Az ötfejű sas – Teológia és politika a francia ellenforradalom című könyve; Egedy Gergellyel, az NKE tanárával, akinek úgyszintén a közelmúltban adták ki Konzervatív gondolkodás és politika az Egyesült Államokban című művét; és Pánczél Hegedűs Jánossal, aki Mindszentyről és 1956-os szerepéről ír könyvet. A beszélgetést vezeti: Szilvay Gergely, a Mandiner (korábban Reakció) munkatársa.

Az esemény megosztható is és meghívhatja ismerőseit is a Facebookon.