Oldal kiválasztása

A „Jelentés az internetgazdaságról” kutatássorozat legfrissebb verziója szerint már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat, hanem rögzítjük és visszanézzük azokat, online kölcsönzünk filmeket és videómegosztó oldalakat látogatunk. Mi több, a tévézéshez többé már tévére sincs szükség a kutatás alapján: a felnőtt netezők 80 százaléka legalább egy másik eszköz képernyőjén is szokott filmeket, videókat nézni. A mobilinternet révén pedig az okostelefonok és tabletek használatával már bárhol és bármikor lehetővé válik a tévézés.

A megkérdezettek többségének van valamilyen egyéb képernyője, 66 százalék laptopot, 62 százalék okostelefont, 60 százalék asztali számítógépet, 34 százalék pedig tabletet használ és ezen eszközöket – mozgóképes tartalmakat tekintve – főként online videónézésre alkalmazzák. Az élő tévéműsor megtekintése, valamint a tévéműsor visszanézése egyelőre kevésbé jellemző, mindkettő túlnyomórészt a laptopot használók körében fordul elő, azonban még esetükben sem éri el a 20, illetve a 40 százalékot.

A mobil eszközök alapvetően változtatták meg a tartalomfogyasztás módját, míg a tévé közös elfoglaltság volt, a hordozható készülékekkel a tudatos fogyasztó egyedül, bárhol és bármikor, bármilyen igényeinek megfelelő tartalomtípust választhat. Ennek megfelelően a videómegosztó oldalak egyre népszerűbbek, a felnőtt internetezők 42 százaléka innen szerez filmeket, 39 százalék rendszeresen fájlcserélő oldalakat használ és a válaszadók közel ötöde rögzíti a televízióban sugárzott műsorokat, alig több mint tizedük pedig online videótékából kölcsönöz.

A videómegosztó oldalak közül továbbra is a YouTube a legnépszerűbb, az internetezők 95 százaléka látogatja valamilyen rendszerességgel, míg az Indavideo és a Videa esetében ez az arány mindössze 54, illetve 45 százalék. A gyakoriságot tekintve is a YouTube áll az első helyen: a válaszadók több mint negyede naponta látogatja, harmada pedig hetente többször.

A kutatás egyúttal arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek csupán 17 százaléka használ okostelevíziót, ugyanakkor 12 százalék tervezi ilyen készülék vásárlását a következő egy évben. Az okostévével rendelkező netezők több mint kétharmada legalább alkalmanként használja készüléke többletfunkcióit, túlnyomórészt (84 százalék) más eszközökről történő saját médiatartalmak megtekintésére, legkevésbé pedig internetbank elérésére. Alkalmazásokat már a válaszadók kétharmada szokott futtatni smart TV-n.

Az internetezők véleményét reprezentáló eNet kutatás 667, 18 évnél idősebb internetező megkérdezésével, 2014. december vége és 2015. január eleje között készült.

Forrás: MTI