Oldal kiválasztása

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) tagjai évről évre mintegy 75 filmfesztivál kritikusi zsűrijében működnek közre. A jeles alkalom elismeréseképp a március 21. és 28. között megrendezésre kerülő Bari Nemzetközi Filmfesztivál idei programját a FIPRESCI ünneplésének szentelte. A fesztiválon olyan sztárrendezők tették tiszteletüket, mint Alan Parker, Jean-Jacques Annaud, Constantin Costa-Gavras, Ettore Scola, Andrzej Wajda, Edgar Reitz, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti.

A FIPRESCI az éves közgyűlését is a fesztivál idejére időzítette, fennállása 90. évfordulójának ünneplése pedig nemcsak Barira korlátozódik. A spanyol Murciában a helyi nemzetközi filmfesztivál kvázi életműdíjjal jutalmazta a szervezetet, és a szeptemberi Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is lesznek retrospektív vetítések és külön program a filmkritikusok tiszteletére.

A FIPRESCI-nek jelenleg török elnöke van Alin Tasciyan személyében, főtitkára a német Klaus Eder, alelnökei pedig a holland Dana Linssen és a magyar Kárpáti György. Utóbbi filmkritikus, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, aki második terminusát tölti a rangos szervezet elnökségében. Előtte története során eddig egyetlen magyar elnökségi tagja volt a szervezetnek: Gyertyán Ervin 1977-től 1981-ig volt a FIPRESCI alelnöke, majd 1981-től 1985-ig a szervezet elnöke. A FIPRESCI magyar tagszervezete a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály, amelynek elnöke Báron György.

Forrás: MTI