Oldal kiválasztása

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) harmadik alkalommal is elnökké választotta Kovács Tibort. A május 7-ei rendes tisztújító közgyűlésen szó esett arról is: máris érezhető a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt példányszámcsökkenés a sajtópiacon, valamint, hogy az egyesület a reklámadó teljes eltörlését javasolja.
A közgyűlés elfogadta az elnökség éves jelentését, a 2014. évi zárszámadást, valamint a 2015. évi költségvetési előirányzatot – adta hírül közleményében a szervezet.

Az MLE éves rendes közgyűlésén beszámolt az elmúlt év eredményeiről és megválasztotta a következő két évre új vezetőségét. Az elnök ismét Kovács Tibor lett; az elnökség tagjai: Demcsák Lajos, Hivatal Péter, Kázmér Judit, dr. Király Mária, Mihók Attila, Szabó György, Szakács László és Szauer Péter. A Felügyelő Bizottság tagjai: Fári István (elnök), dr. Szilágyi Zsuzsa és Vándor Ágnes.

Az elmúlt év eseményeinek és eredményeinek ismertetése mellett a közgyűlésen résztvevő tagvállalatok képviselőinek egyetértésével megfogalmazódtak a 2015. év legfontosabb célkitűzései is. Az MLE kifejti: „a nyomtatott sajtó strukturális átalakításával kapcsolatosan számos példaértékű kezdeményezés indult Nyugat-Európában, amely továbbra is mintául szolgálhat a hazai piac szereplői számára. Az MLE szeretné ezeket bemutatni, aminek érdekében Budapestre jön az INMA európai kongresszusa”.

A közlemény szerint az egyesület tevékenyen részt vállal a 2015. évi INMA European News Media konferencia megszervezésében, melynek Budapest ad otthont 2015. októberében. „A konferencia a nemzetközi hírmédia és sajtópiac egyik legfontosabb eseménye. Befogadásával azt a célt szolgáljuk, hogy hatékony, a nemzetközi piacon már kipróbált üzleti példákat mutatunk be a Magyarországon működő médiavállalkozások számára. Örömteli hír, hogy az MLE tagjai és partnerei speciális régiós kedvezményt vehetnek igénybe” – írja a közlemény.

A közgyűlésen emellett az Egyesület tagjai áttekintették a vasárnapi zárva tartási kötelezettség bevezetése óta eltelt időszakot és megállapították, hogy máris érzékelhető példányszámcsökkenés és ezzel együtt kínálat szűkülés az árus lapok piacán. „Sajnálatos tény az, hogy a jogalkotó – bár a lapelárusító helyek vasárnapi nyitva tartását csak korlátozni akarta – a törvényben szereplő megszorító feltételek mellett csaknem valamennyi árusítóhely kénytelen lesz lehúzni a rolót. Az Egyesület tagjai egyetértettek abban, hogy a kiadók mindkét – terjesztési és reklám – árbevételének ilyen drasztikus csökkenése a vállalkozások és ezzel a munkahelyek számának két számjegyű csökkenéséhez fog vezetni” – írják.

A közgyűlésen szó esett a napokban nyilvánosságra hozott a reklámadó jelenlegi mértékét módosító tervezetről is. Mint az egyesület fogalmaz, a reklámadó módosított változata is káros az ország gazdaságára, ezért az MLE továbbra is fenntartja korábbi véleményét és annak teljes eltörlését javasolja. „Az indokolatlan, a költségvetési bevételek alakulásával sem alátámasztható különadó bevezetése, illetve fenntartása növeli a fogyasztói árakat, inflációt gerjeszt, elbocsátásokat eredményez és elmélyíti a versenyhátrányt a globális piaci szereplőkkel szemben. Mindez ahhoz vezet, hogy a magyar nyelven elérhető médiatartalmak mennyisége csökken, minősége romlik. Ez nem lehet a kormány célja, ezért a lapkiadók ismételten javasolják a különadó teljes kivezetését” – zárul a közlemény.

Forrás: eMasa