Oldal kiválasztása

Miközben a The Times súlyos hibának nevezi az Európába érkező menekültek befogadását, és arra figyelmeztet: Orbán Viktor lenácizásával éppen azt lehet elérni, hogy Európában a fasizmus realitássá váljék, a Magyar Narancs egy szögesdrótból font bajusszal Hitlerként ábrázolta címlapján a miniszterelnököt. A borítón a Szégyenbe hozott ország cím olvasható. A liberális hetilap véleménycikkében mindemellett elmebetegnek minősíti a kormányfőt. „A jóindulatú értelmezés az volna, hogy Orbán Viktornak most ment el a maradék esze. A nagykövetek előtt mondott beszéde kétségkívül a viharos szellemi leépülés jegyeit mutatta […]” – írták.

A tekintélyes konzervatív brit napilap tegnapi kiadásának véleményrovatában közölt öthasábos cikkében Melanie Phillips viszont azt írta: nem humanitárius menekültválságról, hanem politikai migránsválságról van szó, hatalmas, példátlan méretű népvándorlásról a fejlődő térségből a fejlett világ felé, amely elöntéssel fenyegeti Európát. Melanie Phillips kitér arra is, hogy Orbán Viktort már „nácinak” is bélyegezték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspontja miatt. Szerinte viszont ha a „liberális uralkodó osztály” nácinak bélyegez mindenkit, aki a kultúráját akarja megvédeni, azzal az embereket az igazi rasszisták és fasiszták karjaiba hajtja. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ki fogja aknázni a jelenlegi folyamatok táplálta dühöt, csakúgy mint Magyarországon „az ultranacionalista” Jobbik, Görögországban az Arany Hajnal, Belgiumban a Vlaams Belang – olvasható a The Timesban.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Facebookon reagált. „Látva a gyomorforgató propagandát, véleményem szerint a nácikat a Magyar Narancs szerkesztőségében kell keresni” – írta Gulyás Gergely.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke a Magyar Idők megkeresésére egy mondattal kívánta kommentálni az esetet. – Erre a címlapra is azt tudom mondani, amit szakmai körökben gyakran idéznek: „a példányszám az igaz Isten, és a sajtószabadság az ő prófétája” – mondta Komlósi Gábor.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Narancs összehasonlítását a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke. Novotny Zoltán arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy éppen az a lap jelentkezik ilyen címlappal, amely rendre a sajtószabadság csorbulásáról, megszűnéséről beszél.

A Heti Válasz közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Narancs címlapja kísértetiesen hasonlít egy szlovák karikaturista, Marian Kamensky bő egy hete közölt grafikájára.

Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs főszerkesztőjét nem tudta elérni lapunk, a szerkesztőség tájékoztatása szerint szabadságon van. A hetilap online felületén Gulyás Gergelynek címezve viszont azt állították, hogy a címlapjukon látható karikatúra nem azt jelenti, hogy a kormányfő lenne az új Hitler. „Az a valami Orbán orra alatt ráadásul, ha jobban megnézi a képviselő úr, nem bajusz” – magyarázták botrányos címlapjukat.

Forrás: Magyar Idők


Még a Cink liberális hírblog újságírója is elítéli a lapot
Ma vettem utoljára Magyar Narancsot életemben címmel írt posztot Szily László, a cink.hu ismert liberális újságírója. Mint írja: „Hitlerként ábrázolják Orbán Viktort a címlapon. Olyan kínos, hogy az újságosnál borítóval lefelé fordítottam a lapot. A magyar sajtó valaha volt legfontosabb, legjobb és legokosabb produktuma butább és cikibb lett, mint egy ostoba kommentelő.”