Oldal kiválasztása

A fesztivál díjait szeptember 19-én este adták át Miskolcon a Művészetek Házában. A zsűri tagjai voltak a SIGNIS részéről: Guido Convents, Leuven (Belgium), Hajnal Gergely, Budapest (Hungary), az INTERFILM részéről: Heinz-Martin Krauss, Bremen (Germany), Nagy Kata, Budapest (Hungary).

Az ökumenikus zsűri díját kapta: Superwelt / Superworld, r: Karl Markovics, Austria 2015.
A zsűri külön említésre méltatta még: De ce eu? / Why me? / Miért én? by Tudor Giurgiu, Romania/Bulgaria/Hungary, 2015 (a filmet október folyamán hazánkban is bemutatják).

A zsűri laudációja

Az ökumenikus zsűri olyan filmeket keresett, amelyek megfelelnek szempontjainak. Az egyik ilyen: ‘értelmet adni az életnek’, a másik: ‘az igazság keresése’ volt. Két film felelt meg ezeknek: az osztrák “Superworld” című alkotás, és a Romániából érkezett “Miért én?”.

A Signis és az Inrefilm ökumenikus díját végül a “Superwold” nyerte. Egy házasságban élő asszony ráébred, hogy a mindennapi rutin mennyire levegőtlenné teszi az életét, és ez a fájdalmas felsimerés az, ami ellen küzdeni próbál. A film rámutat arra, hogy van remény az életünk megváltoztatására, miközben az élet szépségét hangsúlyozza.

A “Miért én?” egy fiatal becsületes, román ügyész küzdelmét mutatja be egy korrupt világban, ahol az igazságot keresi és amiért az életét is feláldozza. A történet egy sötét és komplex triller, amely azonban felmutatja az ellenállás és a becsületesség esélyét is.