Oldal kiválasztása

A műsorkészítők kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóságot, ellenkező esetben szankciókat alkalmaz a médiatanács – mondta a médiahatóság elnöke a Kulturális Bizottság Női Méltóságért Albizottságának ülésén.

Karas Monika kiemelte: a média működésének alkotmányos keretek között kell maradnia, a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, abban az esetben azonban, ha az emberi méltóság sérül, a hatóságnak kötelessége lépéseket tenni. Ilyenre egyébként az elmúlt időszakban többször is volt példa – tette hozzá Karas Monika.

A Médiatanács nem ízlésrendőrség: vagyis a véleménynyilvánítás szabadságát nem áll sem jogunkban, sem szándékunkban korlátozni vagy befolyásolni. Ha viszont ez a véleménynyilvánítás olyan alapvető emberi jogokat sért, amilyen például az emberi méltóság, a női emberi méltóság, kötelességünk eljárni és szankciókat alkalmazni – jelentette ki médiahatóság elnöke.

A kiszabott szankciókkal a figyelmeztetés mellett az a szervezet célja, hogy minden médium a szabályok betartásával működjön – közölte az elnök.

Példaként hozta fel az ELTE gólyatáborában történt nemi erőszakkal kapcsolatos esetet, amikor félmillió forintos bírságot kapott a Class FM médiaszolgáltatója, mert a rádió műsorában „nem megfelelő hangnemben” foglalkoztak az üggyel.

Megemlítette: a TV2 médiaszolgáltatójára 14 milliós bírságot szabtak ki, amikor egyik műsorukban bemutatták, hogy egy férfi szereplő egy fiatal nő emberi méltóságát sérti, a történtek tárgyalása pedig sértette a kiszolgáltatottság öncélú bemutatásának tilalmát is.

Az NMHH elnöke egyetértett azzal a képviselői felvetéssel, hogy a témával kapcsolatos kérdéseket az önszabályozáson alapuló etikai kódexnek kellene szabályoznia.

Karas Monika az albizottság ülésén arról beszélt: miközben az ország lakosságának 52,5 százalékát adják a nők, az NMHH által elemzett hír- és közéleti műsorokban megjelenésük aránya alig 23 százalék. Ehhez képest felülreprezentáltak a civil, az egészségügyi, az oktatási és a bulvártémákban, ugyanakkor a politika és a közigazgatás területén még mindig sokkal több a férfi, mint a női megszólaló.

Megemlítette ugyanakkor: az NMHH-n belül kiegyenlített a nemek aránya, hiszen – dacára annak, hogy a hírközlés és a frekvenciagazdálkodás „nem kifejezetten női szakma” – a munkatársak 48, a vezetők 41 százaléka nő, akárcsak az ötfős médiatanács két tagja.

Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) főosztályvezetője az ülésen arról beszélt: évente 1000-1200 alkalommal fordulnak a 2005-ben létrejött hatósághoz, az érdemi ügyek száma 300-350; a legtöbb panasz foglalkoztatással kapcsolatos témákban érkezik, és nagyjából kiegyenlített a beadványozók nemi aránya.

Szólt arról is: nemrég jelent meg EBH-füzetek első kiadványa, amely a munkahelyi, a heteken belül ezt követő füzet pedig az oktatás területén megjelenő zaklatással foglalkozik.

Forrás: MTI