Oldal kiválasztása

Helyi és körzeti rádiók, televíziók összesen csaknem 300 millió forintot nyertek el rádióműsorokra és rezsitámogatásra, emellett nyolc online alkotás forgatása is megkezdődhet a médiatanács pályázatai révén – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

A rendszeresen jelentkező rádiós műsorok támogatására kiírt tavalyi pályázat utolsó, negyedik fordulójában 17 hírműsor, 19 szolgáltató magazin és két tematikus magazinműsor 106,5 millió forint támogatást nyert el – írta az NMHH, kiemelve: a médiatanács az elmúlt öt évben 514 esetben összesen több mint 1,46 milliárd forint támogatást ítélt meg rádiós állandó műsorokra „a sokszínű médiapiac ösztönzése érdekében”.

A médiatanács idei rezsipályázatán az első fordulóban tíz közösségi, illetve kisközösségi rádió és 21 televízió jutott összesen 187,3 millió forint támogatáshoz működési költségeik ellensúlyozására. A következő forduló beadási határideje március 3.

Felidézték továbbá, hogy a médiatanács 2012 óta a Neumann-pályázatokon 86 olyan alkotás készítését finanszírozta közel 92 millió forinttal, amelyek az internetes felületeken hosszú távon megnézhetőek, meghallgathatóak a szépirodalmi témáktól az ismeretterjesztésen át az animációs művekig.

A Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Neumann János-pályázatán a negyedik, záró fordulóban hat magyarországi és két határon túli online videosorozat terve nyert összesen 8 millió forint támogatást. Az Index film.indavideo.hu oldalára készül tíz részben A világhírű ’56 címmel nemzetközi hírű írók, filozófusok, művészek forradalomról szóló gondolatainak bemutatása, és ugyanitt Munkácsy munkái címmel tekinthető majd meg a festőről szóló ötrészes kisfilmsorozat.

A mandiner.hu honlapon a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit örökítik meg három epizódban. Beja címmel Salamon Beáta prímás népzenészről készülhet háromrészes dokumentumportré a kulturpart.hu oldalára. Przemy¶l 100 címmel a magyaridok.hu honlapján lesz látható egy videoriport a város magyar hadi emlékeiről, a filmdzsungel.hu, illetve az ikonstudio.hu felületén az ing-, a szoknya- és a mellényvariációk bemutatásával három részben folytatódik a rimóci viseletekről szóló sorozat. A két sikeres határon túli pályázat a karpatpress.hu oldalára dolgoz fel egyrészt Versnitt címmel tíz asszociatív epizódban kortárs magyar verseket, másrészt hat ismeretterjesztő részben bemutatja az erdélyi borkultúrát, a borok bölcsőjét – fejtette ki közleményében az NMHH.