Oldal kiválasztása

Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy sajtóbeszélgetésen közölte: ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a majdani ügyfél nyilatkozzon arról, hogy a megelőző egy évben nem volt mobilinternet előfizetése, illetve, hogy az adott lakcímen nem volt vezetékes mobil előfizetés. Az alapcsomag árának pedig 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie – megabit arányosan -, mint a szolgáltató legkedvezőbb internetcsomagjának tarifája.

Az alapcsomagra előfizetők két évig élhetnek a kedvezményes tarifával, de abban az esetben, ha részt vesznek a 35 órás digitális kompetencia képzésen, akkor három évig maradhatnak az alapcsomagban.

Az internet áfájának 2017 januárjától 27 százalékról 18 százalékra csökkentése körülbelül 15 milliárd forintot hagy az ügyfelek zsebében, vagyis ennyivel kevesebb áfa folyik majd be a büdzsébe. Ha pedig 2018 januárjától 18-ról 5 százalékra mérsékelnék az áfát, az éves szinten 22 milliárd forintos áfacsökkentés, illetve ilyen mértékű bevétel kiesést jelentene a költségvetésnek. A kormány megállapodott szolgáltatókkal arról, hogy hogy az internet áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is meglátszik majd.

A kormány arra számít, hogy három éven belül a magyarországi internet penetráció megközelíti az uniós átlagot, vagyis a jelenlegi 66 százalékról rövidesen felkúszik 82 százalékra.

Forrás: vg.hu