Oldal kiválasztása

Antal Zsolt, az NKE Vezető- és Továbbképzési Intézet Közszolgálati Média és Kommunikáció Tanulmányok Kabinet kabinetvezetője elmondta: az NKE – nevéből is adódóan – közszolgálati küldetésének tekinti, hogy a leendő újságírók, akik érdeklődnek a „közjó társadalmi érvényesülését elősegítő” közszolgálat iránt, megkaphassák ehhez a kellő segítséget.

Mint kifejtette: az állami és a magánszférában dolgozó vezetőktől egyaránt olyan visszajelzéseket kaptak, hogy egyre nagyobb az igény a biztos szakmai alapon álló, közérthetően fogalmazó, az egyes szakterületeket ismerő újságírók iránt. Különösen a közpénzügyi és a rendészeti területen fontos a hiteles, gyors és hozzáértő tájékoztatás, hiszen ezek a területek az elmúlt évtizedekben a média érdeklődésének homlokterébe kerültek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatásban, s azokon a tanfolyamokon, amelyeket a magániskolák és a piaci cégek indítanak, nem foglalkoznak közpénzügyi, valamint rendészeti szakújságíró képzéssel. Ezen szeretne változtatni az NKE – tette hozzá, kiemelve: a képzésben az NKE oktatói mellett elismert gazdasági, rendészeti és a média területén dolgozó szakemberek működnek közre.

Az oktatás a tervek szerint októberben indul. A teljes képzés két féléves, levelezős munkarendű. Kitért arra is, hogy a tanmenetet „munkavállaló-barát” módon alakították ki, így a képzések akár munka mellett is elvégezhetőek. A hallgatók havonta átlagosan három napon, tömbösített órák és foglalkozások keretében sajátítják el a szükséges ismereteket.

Antal Zsolt kiemelte, hogy a képzés nem csak gyakorlat-, hanem személyközpontú is: már az induláskor felmérik szóbeli kifejezőképességüket. Így azoknak, akik szóban erősebbek, az audiovizuális médiát ajánlják figyelmükbe, míg az introvertált személyiségű hallgatóknak az analitikus, elemző újságírói munka elsajátításában segítenek. Mindenkinél kiemelt figyelmet szentelnek a közérthetőség, az elemző és az információ-rendszerező képességek fejlesztésére.

Forrás: mediainfo.hu