Oldal kiválasztása

Jóváhagyta csütörtökön a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a Magyar Szó című újvidéki napilap, valamint a Hét Nap című szabadkai hetilap, a két legjelentősebb és legnagyobb múltú vajdasági magyar újság régi-új főszerkesztőinek és igazgatóinak kinevezését.

Az egyetlen vajdasági magyar napilap, a Magyar Szó főszerkesztője Varjú Márta maradt, aki 2011 óta vezeti a lapot. A posztra nem volt más jelölt. A lap igazgatója Ökrész Rozália maradt. A Magyar Szót az utóbbi hónapokban több bírálat is érte, egyszólamúsággal vádolták, a munkatársak és a vajdasági magyar közvélemény egy része nem értett egyet a belső átszervezésekkel sem, és az eladási számok sem növekedtek. Ugyanakkor az MNT úgy vélte, a lap irányítása jó kezekben van, ezért meghosszabbította az eddigi vezetők kinevezését.

A Hét Nap főszerkesztője a lap eddigi munkatársa, Talpai Lóránt lett. A főszerkesztői pályázatra három jelentkező volt, Tomek Viktor eddigi főszerkesztő, valamint Tóth Lívia főszerkesztő-helyettes, aki azonban néhány napja visszalépett a pályázattól. Talpai Lóránt neve öt éve is felmerült a főszerkesztői poszt kapcsán, akkor azonban Tomek Viktor pályázatát támogatta a testület. A Hét Nap igazgatói posztjára ketten jelentkeztek, az MNT pedig a jelenlegi igazgató, László Edit kinevezését hagyta jóvá.

Az MNT mint a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzati szerve a magyar kisebbség kulturális autonómiáját szavatoló intézmény. A testület hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki, így javasolhatja, véleményezheti és jóváhagyhatja az ezeket a területeket érintő változásokat. A Magyar Nemzeti Tanács egyben a Magyar Szó és a Hét Nap társalapítója is.

Mediainfo.hu