Oldal kiválasztása

Felfüggesztette a kiadó a Népszabadság megjelentetését a lap eladott példányszámának drasztikus csökkenése és az utóbbi években felhalmozott, ötmilliárd forintot meghaladó vesztesége miatt.

A Mediaworks döntése egyaránt vonatkozik a nyomtatott és az internetes tartalmakra. A cég közleménye szerint a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, több mint 100 ezer példánnyal csökkent, vesztesége pedig a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja.

A lap munkatársait szombat délelőtt tájékoztatta a kiadó. Ezután a Mediaworks menedzsmentje azonnali egyeztetést kezdeményezett Murányi András főszerkesztővel. A kiadó ajánlatot tett, eszerint a Mediaworks haladéktalanul tárgyal a lap finanszírozásáról vagy újraindításáról, amennyiben a Népszabadság vezetése olyan stratégiát és üzleti tervet tesz le az asztalra, amelynek alapján biztosítható a hosszú távú gazdaságos működés.

A felek az üzemi tanács és a szakszervezet bevonásával vasárnap folytatták a megbeszélést, azonban megegyezés nem született. Murányi András azt közölte: ezek után csak a lap eladásáról tudnak tárgyalni. Az újság munkatársai egyébként puccsnak nevezték a történteket. Nehezményezték, hogy motoros futár vitte ki lakcímükre a kiadó értesítését a lap felfüggesztéséről, illetve azt is, hogy céges telefonjukat és e-mail-címüket letiltották.

A napilappal történtek miatt szombaton este tüntetők vonultak az Országház elé, ahol beszédeket hallgattak meg, kormánykritikus jelszavakat skandáltak, illetve többen a Magyar Idők lapszámait égették el.

Ismert, a forradalom leverésével szinte egy időben, 1956. november 2-án alapított Népszabadság a Kádár-rendszerben az MSZMP lapja volt, a rendszerváltozás után pedig az MSZP érdekeltségébe tartozott, egészen 2015-ig, amikor a szocialisták eladták 27,65 százalékos részesedésüket a Mediaworksnek.

Forrás: MTI