Oldal kiválasztása

Az egyházközségi lapok, értesítők és internetes oldalak szerkesztőinek országos találkozóját idén október 12. és 14. között tartották Szegeden, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Szeged-Csanádi Püspökség és az alsóvárosi ferencesek közreműködésével.


A sajtóapostolok az ország minden részéről és a határon túlról, Kárpátaljáról és a Vajdaságból érkeztek. Idén 11. alkalommal gyűltek össze, hogy beszámoljanak munkájukról, nehézségeikről,  tapasztalataikról; bemutassák egymásnak az általuk képviselt sajtótermékeket.

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán tartott megnyitón Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök köszöntötte a résztevőket. Beszédében az egyházi sajtó fontosságát emelte ki. Az egyházközségi lapszerkesztők találkozójára Szikora József, a MAKUSZ elnöke is ellátogatott.

A szakmai továbbképzés keretében Antal Zsolt, az intézmény docense mutatta be a Szeged–Csanádi Egyházmegye médiumait. A Testvériesség és feladatorientáltság: egy plébániai lap küldetése és létrejöttének lehetséges módozatai címmel folytatott kerekasztal-beszélgetés kapcsán megismerhették Bajnai István battonyai, Iványi László gyomaendrődi plébánosok és Lázárné Bea, az újszegedi plébánia munkatársának újságírói tevékenységét. A beszélgetést Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója vezette.

Vas Zoltán, a kunszentmártoni polgármesteri hivatal sajtóreferense, a helyi lap szerkesztője és a plébániai képviselőtestület tagja Tények és hírek, avagy egy plébánia kommunikációja a társadalommal című előadásában mutatta be a Kunszentmártoni Hírlapot. Lengyel Erzsébet, a Don Bosco Szalézi Társaság sajtóreferense ismertette a szalézi centenárium jubileumi programjait; és felhívta a figyelmet a 13–18 éves katolikus fiatalok részére meghirdetett, az ünnephez kapcsolódó vetélkedőre. Pálfalviné Ősze Judit, a Veszprémi Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója rövid ismertetést adott a Szaléziánumról. Elondta: az új intézmény egy különleges, interaktív múzeum, amely az uniós támogatásból felújított Biró-Giczey palotában várja a látogatókat.

Pintér M. Lajos főszerkesztő a Szegedi Média Központról és annak sajtótermékeiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az egyre inkább bulvárosodó médiakörnyezetben mennyire fontos küldetése van a konzervatív, keresztény, polgári értékrendet képviselő szegedi médiacsoportnak. Vázolta a jövő, a fejlesztés irányait, lehetőségeit. Elmondta: továbbra is a lehető legszorosabb együttműködésre törekszenek az egyházakkal, kiemelten a Szeged–Csanádi Egyházmegyével.

Kipke Tamás újságíró Érthetőség, szabatosság és választékosság különböző műfajú újságcikkekben címmel, Wertheim Mátyás ferences szerzetes pedig a lapok és weboldalak esztétikájáról tartott előadást.

A szakmai nap a szeged-alsóvárosi ferences látogatóközpontban folytatódott; az épületegyüttes termeiben idegenvezető kalauzolta a résztvevőket. A tömegmédia mint az új evangelizáció eszköze címmel folytatott kerekasztal-beszélgetés során Bartucz Katalin, a Szeged–Csanádi Egyházmegye médiareferens beszélgetett vendégeivel: Bodonovics Jenő médiabiztossal és Zelena Andrással, a helyi televízió igazgatójával.

A plébániai lapszerkesztők háromnapos találkozója vasárnap délelőtt, szentmisével és a Munkácsy-festménykiállítás megtekintésével fejeződött be – írja a Győri Egyházmegyei honlapján Dukai Miklósné.

Forrás: Magyar Kurír