Oldal kiválasztása

A sajtóban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez kötött Opimus Press megvette a Mediaworksöt, a Népszabadságot kiadó céget.

A Budapesti Értéktőzsde tájékoztatása szerint a Mediaworks részvényeinek 100 százalékát az Opimus Press Zrt., az Opimus Group Nyrt. leányvállalata vásárolta meg. Az adásvételt a versenyhivatal jóváhagyta.

Az Opimus az egyik legnagyobb hazai lapkiadó tulajdonosa lett ezzel. A Mediaworks még 2014 végén megvásárolta a Ringier és az Axel Springer magyarországi érdekeltségeinek jelentős részét. A Mediaworks adja ki többek közt a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot, valamint 12 megyei napilapot (ezek egy része korábban a Pannon Lapok társaságához tartozott).

Az Opimus a saját honlapján közzétett közleményében azt írja, a cég a Népszabadság felfüggesztését követően tett ajánlatot a Mediaworksre. A közlemény szerint elsőként és kiemelten foglalkoznak a Népszabadság újraindításának lehetőségével. Azt is írják, hogy az Opimus pénzügyi befektetőként kizárólag a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekszik, azok tartalmát – folytatva a korábbi tulajdonosok hozzáállását – semmilyen módon nem kívánja befolyásolni, különösen a véleménynyilvánítási, a szólás- és a sajtószabadságra tekintettel.

A volt tulajdonos cég közleménye szerint azért döntött a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a „Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot”.

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó a döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

Forrás: MTI, Origo