Oldal kiválasztása

Bányai Zsuzsanna, a MAKÚSZ képviseletében tagja volt a Berlinale nemzetközi filmfesztivál ökumenikus zsűrijének

A berlini filmes ünnep fontos magyar vonatkozása, Enyedi Ildikó (képünkön) és Török Ferenc filmjei mellett hogy idén a nemzetközi ökumenikus zsűriben a SIGNIS Katolikus Média Világszövetség delegáltjaként Bányai Zsuzsanna a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja is részt vett az európai szakemberekből álló grémium munkájában.

A világ legrangosabb „A” kategóriás fesztiváljain is díjakat átadó ökumenikus zsűrik protestáns és katolikus tagjai a keresztény meggyőződésből fakadó szempontrendszerük mentén ítélik meg a filmeket. Hazánkat az elmúlt 10 évben már több ízben képviselték filmes szakemberek a világ elsőrangú fesztiváljain, ökumenikus és vallásközi zsűrikben.

Az idei zsűritag Bányai Zsuzsanna animációs tervezőművész 2013-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció valamint rajz-vizuális művészet tanári szakán. Tanítással kapcsolatos legelső tapasztalatait a Regnum Marianumban szerezte, miközben a filmezéssel is itt került először kapcsolatba. Filmes érdeklődését az egyetemi évek előtt a Faludi Ferenc Akadémián a Szőts István Filmműhelyben mélyítette el.

Bridge című diplomafilmje több nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt. A fiatal animációfilmes alkotó számos nemzetközi workshopon képezte még tovább magát, szakterülete a látványtervezés és a háttértervezés. Több hazai animációs sorozatban és filmben dolgozott az elmúlt években, jelenleg az Alienist című amerikai élőszereplős sorozat gyártásában vesz részt.

A 67. Berlinale nemzetközi filmfesztivál ökumenikus zsűrijének díjazottja, az Aranymedvével jutalmazott, fődíjas Testről és Lélekről című film Enyedi Ildikó 2017-ben készült alkotása.

A zsűri döntését így indokolta:

Sokan küzdünk valamilyen fogyatékossággal, legyen az fizikai, vagy lelki eredetű. A vágóhídon játszódó Testről és Lélekről című film megható és fordulatokkal teli szerelmi történet. A főszereplők lelke úgy tűnik kapcsolatba került, ugyanakkor küzdenek azzal, hogy fizikailag is közelebb kerüljenek egymáshoz.

Enyedi Ildikó érzékeny látványvilágú történetet teremt, működésbe hozva érzelmeinket, miközben kérdéseket vet fel bennünk egymáshoz fűződő viszonyainkról.

A film megmutatja miként emelkedhetünk felül hiányos természetünkön, és hogyan tudunk kapcsolatba lépni mással.

Many of us struggle with some kind of disability – whether physical or mental.  On Body and Soul is a touching and twisted love story set in a slaughterhouse.  The souls of the main characters seem to be connected but they struggle to come close physically.  Ildikó Enyedi creates a tender visual story, activating our senses, while raising questions about our connection to each other.  The film shows ways we can overcome our incomplete natures and connect with other physical beings.

Hajnal Gergely