Oldal kiválasztása

Ken Loach alkotását választotta a SIGNIS (Katolikus Média Világszövetség) a legjobbnak az elmúlt év európai filmtermésből. A két körben zajló voksoláson a második legtöbb szavazatot Maren Ade német rendezőnő Tony Erdmann című vígjátéka kapta, melyet Cristian Mungiu Érettségi című filmje követ a listán.

Ken Loach, az Én, Daniel Blake című film rendezője különös érzékenységgel, kisrealista egyszerűséggel vitte vászonra a történetet, melyben Daniel (Dave Johns) saját egzisztenciális patthelyzetében még felvállalja mások nyomorúságát is, és segít egy édesanyának és két gyermekének a bürokrácia útvesztőiben és a mindennapokban felszínen maradni. A film erőteljes és drámai jelenetei mellett a humor és az emberi jóság is esélyt kap, miközben tanúi lehetünk, ahogy a szereplők együtt igyekeznek a teljes lecsúszástól megmenekülni.

A világszövetség hivatalos indoklása az irgalmas szamaritánus példabeszédéhez hasonlította a történetet azáltal, hogy a mindennapi létezés anyagi feltételei mellett a szeretetet és az egymáshoz való odafordulást, mint alapvető emberi szükségletet jeleníti meg. A tavaly a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon Aranypálmát nyert film az ökumenikus zsűri különdíját is megkapta.

A SIGNIS európai szervezete 2008 óta adja ki minden évben a legjobb európai filmnek járó díját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet azokra a kontinensen készült filmekre, melyek a művészi érték mellett az evangéliumban is megtalálható egyetemes emberi értékeket is felmutatnak. A díj visszatekintés az elmúlt esztendőre, azonban évközben a média világszervezet tagjai számos fesztiválon vesznek részt ökumenikus és vallásközi zsűrik munkájában és adnak át további elismeréseket. Az elmúlt 6 évben, több kontinensen, több mint 10 filmes seregszemlére, köztük több „A” kategóriás fesztiválra delegált hazánk is zsűritagként filmes szakembereket.

A világszervezet hat régiója öleli fel a világ országait és kontinenseit. Az európai régióban 23 ország SIGNIS szervezetének tagjai vettek részt a szavazásban köztük magyar szakemberek is a MAKÚSZ képviseletében.

Hajnal Gergely