Oldal kiválasztása

Kovács Ákost, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) filmes munkacsoportjának vezetőjét európai elnökének választotta a katolikus média világszövetség (SIGNIS). A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége közleménye.

Lázár Kovács Ákos, fotó: Médiakapu, PPKE BTK

A SIGNIS tájékoztatása szerint a világszövetség máltai tisztújító közgyűlésén Kovács Ákos elnök mellett a francia Magali Van Reeth-et alelnöknek választotta. A leadott szavazatok alapján az igazgatótanács küldöttei közé került az ír Douglas Fahleson, a német Joachim Opahle, a szlovén Romana Kocjancic, a francia Philippine de Saint-Pierre, póttag lett az olasz Antonio Urrata, a lengyel Marek Lis és a máltai Joe Borg.

A SIGNIS az elektronikus médiát fogja össze, érdeklődésének és munkájának középpontjában a katolikus médiumok mozgóképes, rádió-televíziós, filmes tevékenységének koordinálása, segítése áll. A MAKÚSZ 2017-ben erősítette meg kapcsolatát a katolikus média világszövetséggel, amellyel hivatalos kapcsolata alapítása óta fennáll. Magyarországot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a MAKÚSZ képviseli a média világszövetségben. Korábban Jósfay György, a MAKÚSZ főtitkára, majd 2007-től Kovács Ákos, a szövetség filmes munkacsoportjának vezetője látja el a szövetség képviseletét.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának weblapján megjelent információk szerint az új elnök három feladatot jelölt meg, melyekben továbblépésre lesz szükség az elnökség munkájában:

  1. Mivel a közép-európai médiatevékenységeket az elmúlt nyolc évben sikerült viszonylag megfelelő módon integrálni a nyugat-európai médiamunkákhoz, eljött az ideje annak, – hogy az ismert nehézségek ellenére, illetve pontosan ezért – Kelet-Európát is közelebb hozzák az európai aktivitásokhoz, lehetőségekhez és feladatokhoz.
  2. A komplex médiaoktatással  kapcsolatos eddigi erőfeszítéseket (konferenciák, tudományos találkozók, work-shopok megrendezése, tájékoztató oktatási anyagok, könyvek kiadása) is szükséges lesz megerősíteniük, különös tekintettel a digitális médiában zajló, eddig kellőképpen figyelemmel nem kísért ideológiai, politikai és antropológiai természetű kihívásokra.
  3. Fontosnak nevezte továbbá a Világszövetség többi régiójával való személyes kapcsolatokon alapuló médiatudományos reflexió elmélyítését annak érdekében, hogy a zsidó-keresztény hagyományhoz nyilvánosan is kapcsolódó európai szakemberek a világ más területein élő kollégáiktól segítséget kaphassanak az európai társadalmi folyamatok megértéséhez és megértetéséhez, illetve maguk is segítségére lehessenek más kontinenseken élő testvéreiknek, ezzel is erősítve a szakmai alapokon kialakuló az egész Egyház életére kiható tudományos tevékenységeket.