Oldal kiválasztása

A Médiatanács összesen 9,9 millió forinttal nyolc pályázatot támogat a Magyar Média Mecenatúra program Egri Lajosról elnevezett, televízió- és animációs filmes forgatókönyvírást és filmtervfejlesztést támogató programban. Heti ülésén rádiós hálózatba kapcsolódási kérelmekről is határoztak.

Az Egri Lajos programban a kedvezményezettek között van a Kincskereső, amely Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényéből készülő forgatókönyv. Az Artúr az űrben című ifjúsági televíziófilm forgatókönyvének tervében egy kerekesszékes, édesanyját elveszítő fiú van a középpontban, aki titokban űrhajót épít a kertben hulladékokból. A Napfény óvoda készülő forgatókönyve egy naiv, gyermeklelkű óvónő történetét fogja bemutatni, aki felmondása idején szembesül azzal, miként próbálják helyben elhallgatni a csernobili katasztrófát. Két életrajzi témájú filmtervet is kidolgoznak: a Részeg józanok a 60 éve elhunyt színészről, Soós Imréről, valamint az ötvenes évek művészvilágáról szól majd, a másik könyvben pedig Én vagyok Szent-Györgyi munkacímmel, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tudományos pályáját, életét, a háború alatti hősies helytállását írják meg képernyős felhasználásra a nyertes pályázók.

A fordulóban támogatást kapott három történelmi témájú pályázati anyag is. Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján 2×50 perces forgatókönyvön dolgozhatnak az Isten rabjaiból, amely Szent Margit életét követi nyomon az iránta plátói szerelmet tápláló Jancsi szemszögéből. Egy idős, korábbi népligeti bábművész életét és a történelem megtépázta családi örökség életben tartásáért tett erőfeszítéseit meséli majd el az Apám, Vitéz László című mű. Illyés Gyula és József Attila barátságára, vitáira fókuszál a Flóra című alkotás, amely azzal is foglalkozik majd, miként volt a nő mindenkinél nagyobb hatással József Attilára, majd hogyan lett Illyés Gyula sírig tartó felesége.

Összesen kétmillió forint értékű díjfelajánlásról is döntött a grémium, amelyeket a június 20. és 23. között megrendezendő budapesti XIII. ARRIszem Operatőr Fesztiválon (korábbi nevén Aranyszem Fesztivál) a dokumentum-, a kisjáték-, a természet- és a tévéfilm-kategória győztesei vehetnek majd át.

Rádiós döntések

Heti ülésén rádiós hálózatba kapcsolódási kérelmekről is határozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A Médiatanács hozzájárult, hogy a jelenleg Sopron Rádió, Tisza-tó Rádió, Rádió Focus (Salgótarján), a Debrecen Rádió FM95 és a Rádió Eger néven szóló médiaszolgáltatások, illetve a Baranya megyében a Pécs 90,6 MHz, Villány 100,9 MHz, Komló 99,4 MHz és Mohács 93,8 MHz frekvenciákon működő kereskedelmi rádiók május 15-től hálózatba kapcsolódjanak a Rádió 1 budapesti adásával. A testület elfogadta a Telkibánya 100,6 MHz és a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázati felhívások tervezetét.

Forrás: mediainfo.hu