Oldal kiválasztása

A szolnoki TISZApART moziban október 12-én kezdődő szemlére 200 nevezés érkezett, amelyek közül most először háromtagú, csak nőkből álló zsűri válogatott.

Immár negyvennyolc éve rendeznek Szolnokon filmes seregszemléket, ami egyben azt is jelenti, hogy a Tisza-parti város büszkélkedhet az ország legrégebben indult, és ma is működő filmfesztiváljával. Az 1969-ben indult és 1998 óta minden páros évben sorra kerülő képzőművészeti filmes programot a páratlan években a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál váltja. Így idén már kilencedik alkalommal rendezik meg október 12. és 15. között, a szolnoki TISZApART moziban a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

Az idei versenyre májusig lehetett nevezni. Az összesen 200 pályázó anyagát az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Dr. Kóspál Ágnes (Magyarország) összetételű zsűri bírálta. Döntésük értelmében a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál versenyprogramjába 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotás került be. Mindezek mellett hat ország – Magyarország, Csehország, Portugália, Németország továbbá Belgium és Oroszország – nyolc alkotását az információs vetítéseken láthatja majd a fesztivál közönsége.

A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál versenyfilmjeinek vetítése 2017. október 12-én, 13.00 órakor kezdődik a filmes seregszemléknek lassan negyedszázada otthont adó TISZApART moziban. Nem sokkal később a szolnoki filmfesztiválokhoz kapcsolódó kísérőrendezvények is elindulnak, amelyek közül kiemelkedik Prof. Dr. Kellermayer Miklós sejtkutató előadása „Az igazság Darwin életművében” címmel, illetve a filmszínház kávézójában szeptember 1-jén megnyílt Somogyi Márk „Mintatermészet” című kiállításának méltatása, amire Szemadam György festőművész, filmrendezőt kérték fel a szervezők. A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál hivatalos megnyitója – a szignálfilm és a Gravitáció című szinopszis pályázat győzteseinek bemutatásával – aznap este fél nyolckor lesz Szolnokon.

Forrás: mediainfo.hu