Oldal kiválasztása

Tizenhatodszor rendezte meg a plébániai lapok szerkesztőinek szakmai találkozóját a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége. Az idei találkozónak, amely a Magyar Kurír és az Új Ember közreműködésével jött létre, a Pécsi Egyházmegye adott otthont október 13. és 15. között.

A háromnapos eseményen az ország minden részéből, valamint a Délvidékről érkezett, többnyire amatőr újságírók és szerkesztők vettek részt több mint húszan.

Udvardy György pécsi megyéspüspök az Egyház és a sajtó kapcsolatáról tartott előadást. A főpásztor szerint az egyházi médiának úgy kell teljesítenie küldetését, ahogyan Jézus viselkedett az emmauszi tanítványokkal: kísérnie kell az embereket azokon a területeken, amelyek foglalkoztatják őket. Jézushoz hasonlóan inkább hallgassuk meg az embereket, mint beszéljünk – javasolta a püspök. A főpásztor szerint az egyházi médiában dolgozóknak a mindennapi élet kérdéseiben kell segíteniük az embereket. Jó, ha iránymutatást adnak olyan evangéliumi témákban, mint például az élet méltósága, értelme és értelmessége, az élet öröme, az ember nevelhetősége, a szenvedés kérdése, az életvezetés vagy a teremtett világ védelme.

Udvardy György beszélt arról is, hogy az egyházmegye kommunikációjában külön figyelmet fordítanak arra, ne az legyen a hír, hogy a püspök ott volt valahol, hanem hogy miért volt ott. Igyekeznek rámutatni arra, mi történik a helyi közösségekben. A püspök azt tanácsolta a sajtóapostoloknak, hogy minden egyes megnyilvánulásukban legyen egy gondolat, egy érzés és egy kép, amelyet az olvasók magukévá tudnak tenni.

A rendezvényen bemutatkozott a Pécsi Egyházmegye négyfős kommunikációs csapata: Horváth-Baán Anikó, Sasvári Bernadett, Molnár Gitta és Komáromi Csaba.

Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője arról beszélt, miért nélkülözhetetlen, hogy az Egyház jelen legyen a közösségi médiában is, mint olyan helyen, ahol a ma embere megtalálható.

Agonás Szonja, a Magyar Kurír vezető szerkesztője arra vonatkozóan adott ötleteket a sajtóapostoloknak, hogyan legyenek figyelemfelkeltők, mégsem bulvárosak.

Baranyai Béla, az Új Ember vezető szerkesztője a sajtóműfajokról adott alapos elméleti áttekintést, az egyházi események fotózásáról pedig Lambert Attila, a Magyar Kurír és Loósz Róbert, a Pécsi Egyházmegye fotósa tartott képekkel gazdagon illusztrált előadást.

A szakmai elmélyülés mellett a résztvevők bepillantást nyerhettek a Pécsi Egyházmegye múltjába a püspöki palota és a kincstár megtekintésekor.

Forrás: Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila