Oldal kiválasztása

Egyoldalú álláspontot fejtett ki az újságírásról Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke az Echo TV-ben, ahol baloldali műfajnak nevezte az újságírást. 

– Az újságírás műfaja abban az értelemben mindig baloldali, hogy a kisember nézőpontját közvetíti – fogalmazott a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke az Echo TV Informátor nevű műsorának pénteki adásában. Hargitai Miklós hozzátette: az újságírás intézménye is baloldali módon jött létre, leszámítva azokat az orgánumokat, amelyeket nagytőkések vagy uralkodók alapítottak.

Ezzel kapcsolatban Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke (képünkön) elmondta: bárkinek, aki ilyen felületesen informálódik, ellenpéldaként tanulmányozásra ajánlja a katolikus újságírásnak a XIX. század második, illetve a múlt század első felében tapasztalt reneszánszát. Bár, folytatta, a keresztény polgári értékrendet képviselő katolikus sajtó nem felel meg Hargitai kritériumainak, mégis mélyrehatóan befolyásolta a közéletet.

Novotny Zoltán a Magyar Időknek elmondta: az általa vezetett Protestáns Újságírók Szövetsége nem politikai szervezet, a protestáns értékek nem írhatók le a bal- és jobboldal értelmezési mezőjében. Hozzátette: a jó újságírásnak nincs színe, az objektivitásnak kellene mércéül és viszonyítási pontként szolgálnia a sajtó számára.

A baloldali sajtó képviselői közül többen nem kívántak nyilatkozni Hargitai kijelentésével kapcsolatban. Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője a Magyar Időknek annyit mondott például, hogy nincs véleménye erről a kérdésről, nem is érdekli.

Forrás: Magyar Idők, MTI
Fotó: Magyar Kurír