Oldal kiválasztása

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 24-én szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a szentről elnevezett sajtóösztöndíjat. Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért. A sajtóösztöndíjat idén Hajdu Noémi, az MTVA munkatársa kapta. Az ünnepi szentmisén koncelebrált és a díjátadón jelen volt mások mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója.

Veres András püspök szentbeszédében az aktuális szentmise első könyörgéséből indult ki: „Segíts, Istenünk, hogy Szalézi Szent Ferenc példája szerint mi is fáradhatatlanul szolgáljuk embertársainkat.” Az MKPK elnöke rámutatott, hogy Ferenc filozófiája ez volt: mindenkinek mindene lenni. Jézust akarta ebben követni, Őt, aki szolgálni akart. Nem véletlen, hogy az újkori pápák magukat Isten szolgáinak szolgájaként határozták meg. Evangéliumi gondolat tehát életünket mások szolgálatára adni.

Veres András kiemelte: minél inkább készek vagyunk a szeretet gyakorlására, nemcsak tollal és szóval, hanem egész életünkkel, annál inkább képesek leszünk meggyőzni erről a világot, hogy ezáltal élhetőbbé váljon a társadalom. Beszédének végén bátorságért könyörgött a hívő keresztény újságírók számára.

Veres András püspök a díjátadón hangsúlyozta, hogy örül a népes közösségnek, amely egybegyűlt ezen az ünnepen. Elmondta, annak idején, a díj alapításánál arra gondoltak az egyházi vezetők, hogy elsődlegesen azok a fiatalok, akik a civil médiában dolgoznak, hitelesen tanúságot téve hitükről, megerősítést kapjanak, hogy Isten országát építik.

Hajdu Noémi köszönetet mondott a díjért, amelyet a Gondviselés ajándékának tekint, és szavai szerint reméli, hogy Isten e meghívás során alkalmassá teszi őt a szolgálatra, még napjaink világában is, amikor nem könnyű kereszténynek lenni.

Hajdu Noémi szerkesztő-riporter az MTVA M2 Csatornaigazgatóságán dolgozik, különböző gyerek és ifjúsági műsorokban. Emellett rendszeresen komoly részt vállal a vallási műsorok szerkesztésében is, amikor erre szükség van. Ezt a munkát pusztán felebaráti szeretetből, minden ellentételezés nélkül vállalja, így elmondható, hogy Noémi az Egyház életéről szóló műsorok készítésével segíti az evangelizációs munkát. A vallási szerkesztőség műsoraiban a hitelesen megélt kereszténységet mutatja be és ez a lelkület mutatkozik meg munkája minden területén. Megtörtént nem egyszer, hogy például betegség esetén, kérésre, azonnal vállalta a helyettesítést a forgatáson.

Hajdu Noémi az aszódi Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 2005-ben, majd Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanult magyar–történelem szakon, ahol 2011-ben MA képesítést szerzett. 2013 és 2015 között járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Közszolgálati Média Alapítvány képzésére médiaszerkesztő szakirányon. 2014-ben lett gyakornok az MTVA-nál.

Hajdu Noémi televíziós szerkesztői munkájáról ezt vallja: „Jelen lenni, kapcsolatot tartani és közvetíteni azt, ami ahhoz segít, hogy kicsit teljesebb életet élhessünk. Formálni, hogy talán kicsit emberségesebb emberek lehessünk.”

Forrás, fotó: Magyar Kurír