Oldal kiválasztása

A MAKÚSZ tagjának eddig 11 díjat elnyert alkotása is esélyes a 3. Magyar Filmdíjra

Dombrovszky Linda Kockaember című filmjét is lejölték a 3. Magyar Filmdíjra. Huszonegy kisjátékfilm idén szállt versenybe majd a február elején megrendezett Magyar Filmhét után öt kisfilm került a szűkített listára. Hogy ki kapja az elismerést, az március 11-én a Vígszínházban megrendezendő díjkiosztón derül ki.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült kisfilm egy idős ember története, aki képtelen elfogadni, hogy nyugdíjba küldik a kockagyárból ahol pedánsan végezte munkáját. Élete drámai fordulatot vesz, amikor ráébred, hogy nem tudja befejezni élete fő művét. A kedves és egyben groteszk alkotás az elmúlás problematikáját fejtegeti, mely nem idegen a rendezőtől.

A film eddig 25 fesztiválon fordult meg a nagyvilágban, ahonnan 11 díjat hozott haza. Néhány az elismerések közül: A 2017-es New York-i All Shorts Irvington fesztiválon a legjobb rendezés és forgatókönyv mellett a legjobb operatőr és a legjobb férfi színész díját is megkapta. Tavaly Romániából és az amerikai Észak-Karolinából is a zsűri különdíjával térhetett haza, míg idén Görögországból egy harmadik hellyel és egy közönségdíjjal. Az elismerések még szaporodhatnak, hiszen márciusban a 24. Regensburgi Filmfesztiválon majd a 25. Cine de Palencia fesztiválon Spanyolországban száll versenybe és még további két neves amerikai rövidfilmes seregszemle is meghívta az alkotást.

Az öregedés és az elmúlás témája korábban is foglalkoztatta már Dombrovszky Lindát. Hetvenes (2014) című kisfilmje egy nem túl távoli, de annál zordabb jövőben játszódik, mikor is az elaggott egyéneket elegánsan és hatékonyan semmisíti meg a jóléti társadalom. A lázadás motívuma itt is megjelenik. De, hogy a rendezőnő nem csak a fikcióban érzékeny az idősekkre, bizonyítja a Volt egyszer két balerina (2016) című dokumentumfilmje is.

„Azt kell keresni, ami szeretnivaló. És akkor az ember lelke nyugodt” – vallják a 95 éves Kolozs-ikrek. Az egykor világhírű balerinákat ez az életfilozófia tartotta életben, miután átélték a 20. századi történelem valamennyi borzalmát. Tavaly novemberben ez a film a legjobb dokumentumfilm mellett a közönségdíjat is besöpörte a 33. Interfilm nemzetközi rövidfilmes fesztiválon Berlinben, de korábban 7 fesztiválon szerepelt már, ahonnan további három elismerést kapott.

Dombrovszky Linda legújabb munkája a Piros rózsa című kreatív dokumentumfilm, amely öt ország koprodukciójában készült szkeccsfilm része és márciusban a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon debütál.

Következő kisjátékfilmje a szibériai Gulágon játszódik, címe: Újjászületés. Emellett készül egy dokumentumfilm is A Szanszírók kapitánya címmel, amely egy Salgótarján melletti kis falu fociedzőjéről szól. Kicsit hosszabb távon tévéfilmet és hamarosan első nagyjátékfilmjét is el szeretné készíteni.

Dombrovszky Linda novemberben a MAKÚSZ képviseletében részt vett a Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztivál ökumenikus zsűrijében.

Hajnal Gergely