Oldal kiválasztása

A remény másik oldala című film nyerte a SIGNIS (katolikus újságíró világszövetség) legjobb európai filmnek járó díját. Második a Testről és Lélekről című film lett.

A film két gyökerét vesztett ember történetét mondja el. Khaled a szíriai Aleppoból menekül Finnországba egy szénszállító hajó rakománya közé bújva. Az utazó ügynök, Wikström pedig férfiingekkel házal, melyet megun és friss póker nyereményéből éttermet nyit. A film finn rendezője, Aki Kaurismäki humorosan, kevés dialógussal dolgozza fel a témát az ember élethez való eredendő joga iránti lehető legnagyobb együttérzéssel. Az alkotás a 2017-ben Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramjában is szerepelt, ahol elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

A második legtöbb szavazatot Enyedi Ildikó alkotása, az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről kapta. A film Berlinben a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját és az Ökumenikus
zsűri díját is elnyerte 2017-ben. Ebben az évben a berlini Ökumenikus zsűri tagja volt a MAKÚSZ delegáltjaként Bányai Zsuzsanna.

A harmadik legtöbb voksot Andrey Zvyagintsev Szeretet nélkül című filmje kapta, amely 2018-ban elnyerte a Franciaország legrangosabb filmművészeti díját, a César-díjat.

A SIGNIS Europe 2008 óta minden évben tagországi javaslatok alapján dönt a legjobb európai filmnek járó díjról. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az európai filmekre melyek kiemelkedőnek számítanak művészi minőségük, a megfogalmazott téma és a megjelenített értékek révén. A díj odaítéléséről a világszervezet 23 európai országának képviselői döntenek kétfordulós szavazással. Az elismerést nyilvános ünnepség keretében kapják meg a díjazottak.

A korábbi évek díjazottjai:
2008., Libanoni keringő (r: Ari Folman)
2009., A fehér szalag (r: Michael Haneke)
2010., Emberek és istenek (r: Xavier Beauvois)
2011., Kikötői történet (r: Aki Kaurismäki)
2012., Szerelem (r: Michael Haneke)
2013., A múlt (r: Aszhar Farhadi)
2014., Ida (r: Pawel Pawlikowski)
2015., Mennyit ér egy ember? (r: Stéphane Brizé)
2016., Én, Daniel Blake (r: Ken Loach)

További részletek a www.signis.net oldalon.