Oldal kiválasztása

Az alapítvány létrejöttével, nemzetközi mintára egy új médiaholding jön létre. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány idén ősszel többek között azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse. A médiavállalkozások jövőbeli működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására a KESMA kuratóriuma Liszkay Gábort kérte fel.

– Meggyőződésünk szerint ez egyszerre szolgálja az olvasók érdekeit és a polgári értékrend képviseletét – fogalmaz a KESMA tegnapi közleménye, amely kiemeli: az alapítvány nonprofit módon működik, a tulajdonában álló gazdasági társaságok bevételeit pedig az alapító okiratban foglalt célok megvalósítására fordítják.

November végén a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. bejelentette: adomány formájában az érdekeltségükben lévő teljes médiaportfóliót felajánlották a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA). Ezt megelőzte, hogy az Echo TV, a MediaWorks Hungary Zrt. és a médiafelület-értékesítő Printimus Kft. korábbi megszerzését követően további befektetésekkel bővült a Talentis Group Zrt. médiacsomagja az elmúlt időszakban. Közlésük szerint a Talentis megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t, míg leányvállalata, a Mediaworks Zrt. tovább bővítette a regionális lappiaci érdekeltségeit. Az ügylettel a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet-Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett a Talentis tulajdonába került a Szabad Föld hetilapot, a Vidék Íze és a Diéta & Fitnesz magazinokat jegyző Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. is.

A szervezet építő munkájukhoz már sokan jelezték csatlakozási szándékukat – a beérkezett felajánlásokat a kuratórium elfogadta, mivel azok összhangban állnak az alapító okiratban foglalt céljaikkal. Az alapítvány tájékoztatása szerint 2018 novemberében tíz médiavállalkozásban szereztek kizárólagos, illetve többségi részesedést – az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárásokat ezen a héten elindították. Az érintett cégek tevékenysége a rádiós- és televíziós médiaszolgáltatásra, online tartalomszolgáltatásra és nyomtatott sajtótermékek kiadására terjed ki, piaci részesedésük húsz százalék alatti.

Az új médiaholding tagjává vált a Part FM médiaszolgáltatója, az Echo Penisola Kft.; a Gong FM-et többséggel tulajdonló Gong Rádió Kft.; illetve a Hír TV Zrt., amely a Hír TV médiaszolgáltatója; továbbá a Retro Rádió médiaszolgáltatója, a Hold Reklám Kft.; a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó; és a Figyelő hetilapot kiadó K4A Lapkiadó Kft. Az alapítványnak felajánlott médiumok közé tartozik továbbá a Mandiner Press Kft., a Mandiner.hu hírportál kiadója; a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a Lokál.hu és a 888.hu kiadója; a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a Szegedma.hu internetes hírportál kiadója; valamint a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, illetve a Ripost.hu és a Faktor.hu internetes hírportálok kiadója.

Az alapítvány közlése szerint további felajánlások is érkeztek: az Opus Press Zrt., az Echo Hungaria TV Zrt. és a Magyar Idők Kft., továbbá a New Wave Media Group Kft. és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai is felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítványnak, amely elfogadta ezt.

Forrás: magyaridok.hu