Oldal kiválasztása

Megszületett a közel egy hónapja ígért rendelkezés, ami alapján a médiatörvénytől eltérően nem kell befizetnie a lineáris rádióknak és televízióknak az esedékes médiaszolgáltatási díjukat.

A gyakorlatban ez azt jelenteti, hogy a lineáris szolgáltatást nyújtó kereskedelmi rádióknak (ilyen például a Rádió 1 vagy a Sláger FM) és kereskedelmi televízióknak (például ilyen az RTL Magyarország, TV2 Média Csoport) nem kell befizetniük az esedékes díjakat. A közösségi jellegű rádiók és televíziók (mint amilyen például a Karc FM, az InfoRádió vagy a Klubrádió) eleve ingyenesen használhatják a frekvenciáikat, így őket a most hozott kormányrendelet nem érinti.

A Whitereport nemrég megjelent prognózisa szerint a magyar tartalomiparnak komoly visszaeséssel kell számolnia, komoly összeg tűnik el idén a magyar médiából. Ez a magyarországi tartalomkínálat jelentős szűkülését is magával hozhatja a Whitereport szerint. 2020-ban éves átlagban legjobb esetben is kétjegyű, akár 25 százalék mértékű, 40 és 100 milliárd forint közötti médiavállalati bevétel-visszaesés következhet be, de a veszélyhelyzet elhúzódásától és a kormányzati intézkedések jellegétől és gyorsaságától függően akár ennél is nagyobbak lehetnek a károk a magyarországi tartalomiparban.

Forrás: Media1