Oldal kiválasztása

Gyászol a Magyar Katolikus Újságírás: Boór János, 88 éves korában, 2020. június 9-én befejezte földi életét. Előzőleg egy hónapon át ápolták otthon, családja körében. Ahogy felesége, Márta írta: Bizalommal készült találkozni  a végtelen Szeretettel.

Boór János 1932. augusztus 3-án született Budapesten. Székesfehérváron érettségizett, majd jezsuita novícius lett, közben természettudományi tanulmányokat is folytatott az ELTE-n. 1956-ban részt vett a forradalomban.

Mindszenty József hercegprímás számára jegyzeteket készített a diákok követeléseiről, röplapokat sokszorosított és terjesztett. A forradalom bukása után harminc papnövendékkel együtt először Ausztriába, majd Münchenbe került. 1961-ben elhagyta a rendet, de továbbra is barátságban maradt a jezsuitákkal.

Az európai és észak-amerikai Magyar Pax Romana mozgalom egyik vezetője, illetve a Mérleg című katolikus folyóirat egyik alapítója és szerkesztője volt. Boór János a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének második elnöke, 2006 óta a MAKÚSZ örökös tagja.

Felesége II. világháborús menekült, két gyermekük van és három unokájuk. Valamennyien beszélnek magyarul és aktív szerepet játszanak a cserkészmozgalomban. Boór János haláláig Münchenben élt, az utóbbi időben müncheni jezsuita Filozófiai Főiskola nyugállományú előadójaként. Gyakran jött Magyarországra. Most családja, pályatársai, tanítványai mellett hazai barátai és munkatársai gyászolják.

A MAKÚSZ szeretettel és hálával emlékszik Boór Jánosra. Reméljük, hogy néhai elnökünk kedvességéből, vidámságából, életkedvéből velünk marad valami. Minden irányba kiterjedő jóindulatából, hitéből, következetes hivatástudatából. És szelíd határozottsággal megfogalmazott kérdéseiből. Ahogy felesége írta: Bízott abban, hogy választ kap a kérdéseire. Ezzel a bizalommal búcsúzunk mi is, hálával az időért, amit Vele tölthettünk.

Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent. Mt 5,8