Oldal kiválasztása

Nyolcvannégy magyar filmet láthatnak a nézők az első Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között.

A rendezvény a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében valósul meg – közölte csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján Muszatics Péter programigazgató. Kiemelte: a 84 filmet öt kategóriában, nyolc helyszínen vetítik. Az első vetítés Varsics Péter rendező Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékának díszbemutatója lesz június 23-án este a veszprémi várban.

Veszprém, 2021. május 27. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa kormánybiztosa, Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelõs kormánybiztos és Muszatics Péter programigazgató (b-j) az elsõ Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. MTI/Vasvári Tamás

A programigazgató elmondta, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből négy premier -, öt tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek. Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az eseményen emlékeztetett arra, hogy az idén 120 éves a magyar film. “Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt” – fogalmazott Káel Csaba, aki hangsúlyozta, hogy a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultatja fel.

Forrás: Magyar Filmakadémia

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik; látható lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmje, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. A rendezvény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Forrás: MTI, Médiapiac