Oldal kiválasztása

Minden, ami kortárs és kultúra. Valódi értékeket, fontos üzeneteket, hiteles személyeket mutat meg az egyéves Magyar Kultúra magazin, amelyet a Petőfi Kulturális Ügynökség ad ki.

„El kell mondanunk a történeteket – ezt érzem minden igazi beszélgetés után, és ezt igazolja a változóban lévő világ is. Ha majd több évtized múlva, felvetődik a kérdés, miről szólt a kétezer-húszas évek eleje – makacsul hiszem, akkor is lesz, aki kérdéseket tegyen fel –, bizonyára szerepelnek majd a válaszban olyan kifejezések, mint a pandémia, klímaváltozás, migráció, adat… De ha most tevődik fel ez a kérdés, a válasz az életünkről szól. Ha őszinték vagyunk, a válasz egy történet – veszteségekről, áldásról, próbák idejéről és gondviselésről” – írta a lap induláskor a Duna témájú lapszám beköszöntőjében Bonczidai Éva.

A főszerkesztő úgy fogalmaz:
„Az elmúlt évben ilyen történeteket meséltünk egymásnak. Lapszámról lapszámra úgy fűztük egybe ezeket, hogy látható legyen, mi maradt érvényes a múltunk értékeiből, kik tudnak ma hitelesen szólni, a kortársaink milyen üzenetet, milyen ügyet vállalnak fel a teljes életükkel, teljes lényükkel. Magasztos és hétköznapi pillanatok lenyomatait egyaránt megőriztük: értékes és érdekes – ilyen a kultúránk, ilyen az életünk.”

A havonta megjelenő lapszámok egy-egy téma köré szerveződve mesélnek művészetről és kultúráról, mutatnak be érdekes történeteket és különleges embereket, vezetnek be izgalmas tudományos felfedezésekbe, villantanak fel mozgalmas, elgondolkodtató történeteket. Az első Duna lapszámot tavaly követte a Család, Kelet-Nyugat, Iskola, Vándorlás, Teremtett világ, Ünnep, majd 2022-ben az Álom, Örökség, Huszár, Kivétel és a Tengeren túl.

A magazinban a hagyományostól a modernig, a mainstreamtől az undergroundig egyaránt találunk témákat és szereplőket. A számos felejthetetlen történetet mesélő interjúalany közül nehéz bárkit is kiemelni, de sok más mellett velünk volt Andrásfalvy Bertalan, Korniss Péter, Fa Nándor, Ákos, Bagdy Emőke, Böjte Csaba, a Muzsikás Együttes, Berecz András, Bukta Imre, Zoób Kati, Deva, Kovács András Péter, Szabi a pék, Kollár-Klemencz László, Frenák Pál vagy éppen Rófusz Ferenc.

Egy év nem sok idő, mégis alkalmat ad a visszatekintésre, ünneplésre. Különösen igaz ez a gyorsan pörgő 21. században, melyben a Magyar Kultúra magazin mégis nyomtatott formában, magas minőségben követel figyelmet és időt magának. Mert ha nem a gyorsan villódzó, milliónyi információt szeretnénk sebtében megszerezni, akkor olvasni, elmélyülni azért mégiscsak így élvezet.

Mit hagyunk magunk után? – Interjú Bonczidai Évával, a Magyar Kultúra főszerkesztőjével

Forrás: mediapiac.com