Oldal kiválasztása

A Vadász Ágnessel készült portréműsorral, valamint az általa narrált több száz dokumentumfilm egyikével emlékezik a 79 éves korában elhunyt Kazinczy- és Wacha Imre-díjas egykori rádióbemondóra, a Montágh Testület elnökére a közmédia – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája.

Vadász Ágnes több mint 40 éven át volt a Magyar Rádió bemondója. Végigjárta a szakmai ranglétrát, és miközben számos műfajban kipróbálta magát, dolgozott szerkesztőként és műsorvezetőként, hivatásos beszélők generációit tanította a szép magyar beszédre. Súlyos betegsége ellenére a Montágh Testület elnökeként élete utolsó heteiben is figyelemmel kísérte a közszolgálati médiában az anyanyelvi és viselkedéskultúra ápolására létrehozott, valamint a munkatársak nyelvhasználatát felügyelő és képző szervezet munkáját.

Oktatói, nevelői tevékenysége elismeréseként vehette át Vadász Ágnes 2020-ban az egykori mesteréről elnevezett Wacha Imre-díjat.

A közmédia több műsorral emlékezik a Magyar Rádió és a Magyar Televízió nívódíjával is elismert legendás bemondóra. Az M5 kulturális csatorna szeptember 24-én, szombaton este 7 órától az 1999-ben készült, Peloponnészosz, a görög kultúra szülőhelye című, Vadász Ágnes által narrált dokumentumfilmet vetíti, a Kossuth Rádió pedig hétfőn este fél 8-as kezdettel megismétli a 2021-ben vele készült Nagyok című portréműsort.

Forrás: MTI