Oldal kiválasztása

Huszadik alkalommal találkoztak a magyarországi egyházközségi lapok és honlapok szerkesztői, ezúttal szeptember 16. és 18. között Székesfehérváron. A Magyar Kurír által szervezett és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) égisze alatt megrendezett országos találkozónak a Székesfehérvári Egyházmegye adott otthont.

A sajtóapostolok lelki és szakmai találkozója szeptember 16-án a püspöki palotában tett látogatással vette kezdetét: Spányi Antal nemcsak az épület nyilvános részeibe, hanem saját lakosztályába is bevezette a résztvevőket. Ezt követően a nemrég megújult székesegyházban és annak altemplomában is ő vezette körbe a vendégeket, majd szentmisét mutatott be.

Lendületet kaphatunk hivatásunkban a csendből, még ha annak manapság nincs is becsülete – mondta előadásában Spányi Antal megyéspüspök, a vendéglátó Székesfehérvári Egyházmegye főpásztora. A Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója hozzátette: sokszor még az egyházi emberekben is ott él a népszerűség, a megmondóemberré válás iránti vágy, ebből azonban nem mindig jön ki az a jó, ami az evangéliumból származik. Pedig nem az a fontos, hogy igazat mondjunk, hanem hogy azt mondjuk, amit az Isten vár tőlünk.

A főpásztor beszélt arról, hogy egy egyházmegye kommunikációját a meglévő adottságaira kell alapozni. Minden egyházmegyének kell hogy legyen saját lelkisége. „Nekem könnyű volt megtalálni, hiszen itt van Szent István, aki abszolút igazodási pont.” Az államalapító király mellett adott volt, hogy Boldog Gizellát és Szent Imrét is fókuszba helyezve az első magyar szent családra alapozzák kommunikációjukat.

A kéttucatnyi sajtóapostol, akik az ország minden tájáról érkeztek, sőt a határon túlról is, az este folyamán jobban megismerkedtek egymással. A plébániai lap- és honlapszerkesztők mellett több egyházmegye sajtómunkatársa és az MKPK Sajtószolgálatának vezetője is részt vett a programon, valamint a Mária Rádiótól és a Magyar Katolikus Rádiótól is érkeztek munkatársak, jelen volt Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) elnöke is.

Vasárnap Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője arról tartott előadást, hogy mit jelent a katolikus hit védelme kommunikációs szempontból. A keresztény ember akkor Krisztus-követő, ha teszi a jót, ekkor szükségszerűen nem teszi a rosszat. Nem akkor tudjuk igazán jól meghatározni a katolikus hit lényegét, ha más eszmék ellenében például azt írjuk ki a közösségi oldalunkra: „Mi nem ünnepeljük a halloweent, Magyarországon halottak napja van!”, hanem ha elmondjuk, miért fontos a Katolikus Egyházban a halottak napja, sőt még inkább a mindenszentek ünnepe, hiszen igazán azt ünnepeljük.

Kuzmányi István is kiemelte a képi világ fontosságát: szinte már a bűn kategóriája, ha az anyagunkhoz nincsen fotó. Óva intett a klikkvadász címektől, amelyek mögött nincs tartalom, de javasolta, hogy amint a pápa is mindig mond olyat, amit ki lehet emelni a címben, úgy az egyházközségi lapok készítői is ilyen kreativitással közelítsenek az újság- vagy honlapszerkesztéshez.

Forrás: Magyar Kurír
A teljes tudósítás itt olvasható!