Oldal kiválasztása

November 12-én, szombaton fogadta a pápa a Kommunikációs Dikasztérium közgyűlésének résztvevőit, és előre megírt beszédét félretéve szólt hozzájuk. Hangsúlyozta: nem elég a technika, emberi melegségre is szükség van. Kreatív kommunikációra buzdított, amely mer kockáztatni, kilép az utcákra, értékeket közvetít és reakciókat vált ki.

Hangsúlyozta, hogy a kommunikáció a párbeszéd és a reflexió eszköze, oda-vissza működik, nem létezik egyirányú kommunikáció: elmegy és visszatér. „És ebben a folyamatban növekszünk. Csak a papagájok beszéde egyirányú, mindig ugyanazt mondják, nem fontos, mi a visszhang rá, mit mond a másik.” Nem a „hangosbemondó filozófiájára”, hanem a „telefonbeszélgetés filozófiájára” van szükség, amikor az emberek meghallgatják egymást és válaszolnak egymásnak. Vagyis párbeszédre.

Méltatta a Szentatya a L’Osservatore Romano újságírója, Andrea Monda munkásságának kreativitását, és a folyóirat által júniusban életre hívott havilapot – L’Osservatore di Strada –, amely kirekesztettek, menekültek történeteit, tapasztalatait, gondolatait közli.

Amikor kommunikálunk, reakciókat kell kiváltanunk, és akár feszültséget is – mondta Ferenc pápa, majd említett egy kisfilmet, amelyet Fabio Marchese Ragona, a Mediaset újságírója készített szegények bevonásával, és nagy nézettségre tett szert, mert benne volt az elindulás a másik ember felé.

Ezt követően az értékekről beszélt a Szentatya: „Nem süllyedhetünk bele egy értékektől mentes kommunikációba. Nekünk kommunikálnunk kell az értékeinket. Azokat az értékeket, amelyek mögöttünk vannak, és amelyek megtanítják, hogyan haladjunk előre.”

James Martin amerikai jezsuita szerzetes Taníts meg minket imádkozni című könyvét is idézte a pápa spontán beszédében, aki a dikasztérium tanácsadója, és aki szerint ha valaki kommunikációval foglalkozik, „azt is tudja, hogyan tanítson meg téged az Istennel való kommunikáció útjára”.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy bizalmatlan az olyan kommunikációs szakemberekkel szemben, akiknek csak a technika fontos. A technika önmagában nem elég, „akkor van segítségünkre, ha van mögötte egy szív, egy elme, egy ember, aki önmagából ad”.

Forrás és fotó: Vatican News, Magyar Kurír