Oldal kiválasztása

November 19-én tartották a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjátadóját Budapesten. A Párbeszéd Háza – Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Faludi Film és Média részlege által november 16–19. között a Premier Kultcaféban megrendezett fesztiválra 64 országból összesen 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett. Több mint 25 órányi anyagból választotta ki a zsűri a nyerteseket.

A Premier Kultcaféban tartott díjkiosztó utáni beszédében Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató az elmúlt huszonöt év örömeit helyezte a középpontba. Kiemelte, hogy a magyar jezsuita rendtartomány folyamatos figyelemmel és felajánlásaival van jelen a magyar vizuális kultúra, a filmművészet hazai és nemzetközi tereiben.

A szemle végén Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetője kihirdetette a következő szemle témáját, amely jövőre a Testvér (Brother) lesz.

Díjazottak

A szemle pályaművei közül a legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova A című filmje nyert.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, A celebration című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút.

Az animációs–kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin Incipience című alkotása győzött.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh Youth című alkotása nyerte.

A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában című pályaműve lett.

A 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat filmjei és fotói a november 21-én kezdődő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán kiállítás nyílik a Párbeszéd Házában.

Forrás és fotó: Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia, Magyar Kurír