Oldal kiválasztása

Az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének, tagtársunknak – olvasható az alábbi cikkben a Máltai Szeretetszolgálat honlapján.

A Szent Szilveszter Rend Lovagkeresztjét Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka március 17-én Budapesten adta át Solymári Dánielnek. A kitüntetéssel Solymári Dániel a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatainak érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

A Szent Szilveszter Rend a Szentszék állami kitüntetése, melynek odaítéléséről közvetlenül a pápa dönt. Az elismerés az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek szóló kitüntetése, amelyet az egyházért és annak nemzetközi kapcsolataiért végzett szolgálat elismeréseként adományoz a Szentatya. Első formáját II. Szent Szilveszter pápa alapította Aranysarkantyú Rend néven, ezt XVI. Gergely pápa 1841-ben mint Szent Szilveszter rendet élesztett újra, tagjait pedig lateráni udvari grófoknak nevezték. Jelenlegi formáját 1905-ben, Szent X. Piusz pápa alkotta meg. A Szent Szilveszter Rend, mint pápai rendjel, a legritkábban adományozott kitüntetések közé tartozik, az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar ember részesült ilyen elismerésben, közülük a negyven éves Solymári Dániel a legfiatalabb. A március 17-én átadott pápai kitüntetést Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésre időzítették.

Solymári Dániel felsőfokú tanulmányait Magyarországon, majd az Egyesült Királyságban végezte teológia és nemzetközi kapcsolatok szakokon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál fiatal kora óta önkéntes szolgálatot végez, 2010 óta a szervezet főállású munkatársa, jelenleg nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során. Hivatásának az emberi „peremvidékek” felzárkóztatását, a „magukra hagyottak” méltóbb életkörülményeinek megteremtését, valamint a mindezekre történő képes, írásos reflexiót tekinti. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja, diplomatája.

A kitüntetést Ferenc pápa nevében Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka adta át március 17-én Budapesten a Prímási Palotában.

Fotó: maltai.hu