Oldal kiválasztása

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli látogatásának csúcspontjaként április 30-án, vasárnap délelőtt szentmisét mutatott be a budapesti Kossuth téren; a szertartás vezetését megosztva Erdő Péter bíboros, prímással. A hivatalos közlések szerint ötvenezren vettek rész a liturgián, ebből harmincezren voltak a Kossuth téren.

Ferenc pápa beszédében hangsúlyozta: mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit, megoszlás nélkül, anélkül, hogy közösségünket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját területünk védelme fölötti aggódásban, hanem megnyílva a kölcsönös szeretet előtt.

„Próbáljunk mi is – szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel – olyanok lenni, mint Jézus: nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.”

Erdő Péter bíboros, prímás Ferenc pápa látogatása után elmondta: Az utazás jelmondatának megfelelően, „Krisztus a jövőnk”, a Szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte azt a pápai üzenetet, hogy az Egyház, a hívők nem merevedhetnek bele a vallásosságukba, hanem nyitottnak kell lenniük, hirdetni az evangéliumot. Hozzátette: a Szentatya értékelni tudja azt a geopolitikai helyzetet, amiben mi, magyarok leledzünk a Kárpát-medence területén, Európa közepén, Kelet és Nyugat határán, ennek megfelelően a hídépítésre helyezi a hangsúlyt, arra, hogy a határok ne elválasszanak minket, hanem a kapcsolódások lehetőségét kínálják fel.

Meggyőződése szerint ez a mostani látogatás egy történelmi pillanat lehet a béke érdekében is; ahogy a Szentatya mondta a prédikációban, bölcsőket akarunk, és nem sírokat, az olyan mély kép, amit meg kell érteniük a világ hatalmasainak, és valamit tenniük kell. nem szabad, hogy örökös ellenséget lássunk egy másik népben. Mindnyájunknak szóló üzenet, hogy nem szabad ellenségképeket alkotnunk magunknak, hanem törekednünk kell nyitottsággal, szeretettel, békével lenni egymás iránt, csak ez teremtheti meg nagyobb összefüggésekben is a békét, jelen esetben Európában.

Ferenc pápa a Pázmányon
„Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. És ez a veszély ma sem szűnt meg: gondolok itt a kommunizmusból a konzumizmusba való átmenetre. Mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje; a kommunizmus „szabadsága” olyan „szabadság” volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek; a konzumizmus „szabadsága” pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégedett „szabadság”, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz bennünket” – mondta a Szentatya a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

 Fotó: Mirkó István, Magyar Nemzet

Ferenc pápa Twitter-üzenetei április 29-én
Azok, akik „Istenhez kötik magukat” – ahogy Assisi Szent Ferenc és Árpád-házi Szent Erzsébet –, jótékonyak lesznek a szegények iránt. „Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát” (1Jn 4,20).
*
Arra bátorítalak titeket, hogy mindig a jótékonyság nyelvén beszéljetek. Amikor arra törekedtek, hogy kenyeret vigyetek az éhezőknek, az Úr kivirágoztatja az örömöt, és életetek illatos az általatok ajándékozott szeretettől.
*
Amikor imádkozol, ne félj mindent, ami benned zajlik, Jézus elé tárni: érzelmeket, félelmeket, problémákat, elvárásokat, emlékeket, reményeket. Az ima párbeszéd. Az ima élet.
*
Mind értékesek vagytok Jézus számára! Ne feledjétek, hogy senki sem veheti el helyeteket az Egyház és a világ történetében: senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek. Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretnek és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve.

Dr. Osztie Zoltán plébános atya a Magyar Katolikus Rádió Kerengő című műsorában a pápa látogatás jelentőségéről
A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosával, dr. Osztie Zoltán atyával, Ferenc pápa magyarországi látogatásának jelentőségéről, a Budapest- Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia által szervezett zarándoklatokról, hitéleti és kulturális eseményekről beszélt a műsorban.

Nemzetközi sajtóvisszhang
Óriási érdeklődés övezte a katolikus egyházfő magyarországi látogatását az egész világon, a nemzetközi sajtó számos cikkében foglalkozott Ferenc pápa budapesti látogatásával, gesztusaival és az által közvetített üzenetekkel. A BBC többek között azt írta, hogy a Ferenc pápát a katolikusok támogatása mellett, az az ukrajnai háború hozta Magyarországra, ugyanis hazánknak és Ukrajnának 134 km-es közös határa van.

Forrás: Magyar Kurír, Mandiner, MTI, Magyar Katolikus Rádió